Αυξάνονται οι προσδοκίες για τη βελτίωση των μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη. Μετά από 20 χρόνια ερευνών χωρίς αποτέλεσμα, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν μια σπάνια μετάλλαξη γονιδίου που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την κληρονομική εκδήλωση της πάθησης. Η έρευνα καταδεικνύει ότι όσοι άνδρες κληρονομούν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο, κινδυνεύουν δέκα έως 20 φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Για την έρευνα εργάσθηκαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τους καθηγητές Ουρολογίας και Ογκολογίας Κάθλιν Κούνι και Γουίλιαμ ‘Αιζαακς και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Αν και το γονίδιο αυτό αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών περιστατικών καρκίνου του προστάτη εκτιμάται ότι μόνο ένας άνδρας στους 100 διαθέτει το συγκεκριμένο γονίδιο.

Η μετάλλαξη αφορά το γονίδιο HOXB13 που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργάνου του προστάτη στα έμβρυα, καθώς και στην μετέπειτα ομαλή λειτουργία του. Όσοι έχουν το γονίδιο, είναι πολύ πιθανότερο να έχουν ένα πρώτο βαθμού συγγενή, όπως πατέρα ή αδελφό, ο οποίος έχει επίσης τη νόσο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε όσους άνδρες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και η νόσος έχει διαγνωστεί πριν την ηλικία των 55 ετών.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, μετά από περαιτέρω έρευνες, κάποια στιγμή θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για έγκαιρη διάγνωση των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Πηγή: skai.gr