Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κάτω από το 100% ακόμη και νωρίτερα από το 2020, ωστόσο υπό προϋποθέσεις και αν η συμφωνία για το PSI κλείσει στο 50%, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Merill Lynch.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας για το 2012 ο Johann Jooste, portfolio strategist του οίκου, ένα καλό deal στο PSI σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Βέβαια όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα ασκηθεί η πολιτική λιτότητας, καθώς είναι σαφές ότι τα υπερβολικά μέτρα λιτότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα επιφέρουν πλήγμα στις προοπτικές ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η σταδιακή ελάφρυνση από το χρέος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους κρατών και τραπεζών μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος.

Ο Jooste τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει πιθανότατα να δούμε μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ να υλοποιείται, αφού θα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη θέτει υποψηφιότητα και για θετικές εκπλήξεις. Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των προοπτικών της ευρωζώνης, αν προχωρούσε σε μια ξαφνική και μεγάλη μείωση των επιτοκίων στο 0,5%.

Μια καλύτερα συντονισμένη απάντηση στο παγκόσμιο πρόβλημα χρέους, θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: capital.gr