Να μπεί εντός του 2012 το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο στην πατρίδα μας, σε νέα πεδία, μετά από περίπου δυο δεκαετίες. Αυτή είναι η βασική φιλοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Οι διαδικασίες έχουν μπεί πράγματι σε τροχιά, ενώ η επιτυχία της Κύπρου στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες έχει στρέψει το διεθνές ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, και η χώρα μας δείχνει να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά την πιθανότητα να αποκτήσει ρόλο που, πέραν των άμεσων οικονομικών ωφελειών, θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται οι διεθνείς σχέσεις της, με κύριο άξονα την αναθέρμανση των επαφών με το Ισραήλ και την αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος σε συνάρτηση με τα νέα ενεργειακά δεδομένα.

«Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από ό,τι λέμε δημοσίως» διαβεβαιώνει σε συνομιλία που είχε με το energypress αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να εμφανίζεται «συντηρητική» στις δημόσιες εκτιμήσεις της, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθούν, χωρίς να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, υπερβολικές προσδοκίες για την ύπαρξη, την ποσότητα και το εκμεταλλεύσιμο πιθανών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο .

Αναφερόμενος στα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ο κ. Μανιάτης, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα υπάρχει ανάδοχος για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες και μέσα στο φθινόπωρο η χώρα να ξέρει -για πρώτη φορά- τα ακριβή αποθέματά της στις περιοχές αυτές. Ο κ. Μανιάτης, προσθέτει ότι αμέσως μετά τις έρευνες, και πάντως έως το τέλος της χρονιάς, θα μπορεί να προκηρυχθεί ένας μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 10-15 οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Noble Energy

Τις ελληνικές προσδοκίες αναθέρμανε η πρόσφατη ανακοίνωση της Noble Energy για τα εκτιμώμενα αποθέματα αερίου και πετρελαίου στο «οικόπεδο 12» της Κυπριακής ΑΟΖ, πολύ περισσότερο, καθώς η ίδια η αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα υδρογονανθράκων και έχει την εκμετάλλευση του «οικοπέδου 12», δείχνει ενδιαφέρον να ερευνήσει στα ελληνικά ύδατα και συγκεκριμένα στην πολλά υποσχόμενη περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η Noble Energy έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα από την δραστηριοποίησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί τις έρευνες στην Κύπρο. Επόμενη «στάση» της στην περιοχή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει πρώτο δημοσιεύσει το «energypress», είναι η Νότια Κρήτη, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συνομιλώντας με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Noble Energy International κ. John Tomich, βρέθηκε μάλιστα προ ημερών στην Αθήνα, όπου, στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι η εταιρεία θα ήθελε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την εμπειρία που αποκόμισε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία. «Ενδιαφερόμαστε για την Ελλάδα, αισθανόμαστε τυχεροί για τις επιτυχίες που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο και γιατί όχι, ίσως να φανούμε τυχεροί και εδώ στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Tomich πρόκειται να έλθει και πάλι στην Αθήνα προκειμένου η αμερικανική εταιρεία να ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο για τις ανοιχτές διαδικασίες που υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης, στο κομμάτι της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο η Noble ενδιαφέρεται κυρίως για τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία που υπάρχουν για την περιοχή νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου εκτιμάται ότι υπάρχει συγγενής γεωλογική δομή με εκείνη της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, τη λεγόμενη λεκάνη του Λεβαντινίου που περικλείει μεταξύ άλλων το οικόπεδο 12, της Κύπρου, αλλά και τα κοιτάσματα Λεβιάθαν, Ταμάρ, Μάρι, Νταλίτ του Ισραήλ.

Γεωτρήσεις

Η Αμερικανική εταιρεία έχει μάλιστα ατύπως προϊδεάσει την ελληνική πλευρά ότι προτίθεται να ζητήσει έγκριση για γεωτρήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των σεισμικών ερευνών. Η μέθοδος αυτή που συναντάται διεθνώς, προβλέφθηκε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, από το νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες του κλάδου να κάνουν αίτηση και να ζητήσουν την παραχώρηση δικαιωμάτων για συγκεκριμένες περιοχές. Εάν η αίτηση (δηλαδή η εταιρεία) αξιολογηθεί ως φερέγγυα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με προθεσμία 90 ημερών και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν και άλλοι πέραν του αρχικού ενδιαφερόμενου, να επιλέξει την συμφερότερη πρόταση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της περιοχής Νότια της Κρήτης, για να ξεκινήσει η διαδικασία, θα πρέπει κάποια εταιρεία να ζητήσει επίσημα (και όχι άτυπα) άδεια γεωτρητικών ερευνών.

Σημειώνεται ότι η Noble Energy συνεργάζεται με την Ισραηλινή Delek, ξεκινώντας από το Λεβιάθαν στο Ισραήλ και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο. Ωστόσο η περίπτωση της Noble Energy δεν φαίνεται να είναι και η … μοναδική. Αν και το ΥΠΕΚΑ τηρεί χαμηλούς τόνους, οι διεργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο είναι έντονες. Τα ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και υπάρχει έντονη κινητικότητα που δείχνει ότι μόνο απαρατήρητες δεν έχουν περάσει από τη διεθνή αγορά οι πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Υπάρχει αέριο;

Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι για την περιοχή νότια της Κρήτης, τα υφιστάμενα στοιχεία είναι λίγα και περιορίζονται σε μία θεωρητική μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS) αλλά και σε τρεις σεισμικές γραμμές έρευνας που είχαν γίνει από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Η μελέτη του USGS, αν και σε πρώιμο στάδιο, δίνει εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία. Παρόλα αυτά ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Energean που έχει την εκμετάλλευση του Πρίνου, εκτιμά ότι για την περιοχή της Κρήτης η πιθανότητα ανεύρεσης κοιτασμάτων με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 3%. Αντίστοιχα για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου η πιθανότητα είναι 10%. Το ποσοστό επιτυχίας για την Κρήτη μπορεί να βελτιωθεί σε περίπτωση που γίνουν πρόσθετες ερευνητικές εργασίες. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι λόγω του μεγάλου βάθους, το κόστος για μία και μόνη γεώτηρηση στην περιοχή νοτίως της Κρήτης φτάνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Οι πρώτες παραχωρήσεις

Παράλληλα με τις εξελίξεις στη Νότια Κρήτη, το ελληνικό Δημόσιο «έβγαλε» σε διεθνή διαγωνισμό, τα τρία πρώτα «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και το Δυτικού Κατάκολου, με εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου 250 με 300 εκατ. βαρέλια.

Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Πηγή: energypress.gr