Κομβικής σημασίας για το μέλλον της χώρας επαφές έχει τα προσεχή εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τη διαμόρφωση ενιαίου πολιτικού μετώπου ενόψει της άφιξης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου.Η αρχή γίνεται με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ στις 6 το απόγευμα, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 2 το μεσημέρι.Η συνάντηση των κ. Παπαδήμου και Σαμαρά θεωρείται κρίσιμη, καθώς τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να στηρίξει ή όχι, βασικά νομοθετήματα που θεωρούνται από την τριμερή ως απαραίτητα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Η επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού θα γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης που απέστειλε επιστολή στον κ. Παπαδήμο ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να οριοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές μας ζητούν μετ’ επιτάσεως περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, και απαιτούν 150.000 απολύσεις στο δημόσιο αλλά και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, η τρόικα διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα εάν προηγουμένως δεν έχουν αρθεί όλες οι εκκρεμότητες και σημείωσε ότι η 16η Ιανουαρίου, ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι ενδεικτική.

Κάποιες από τις εκκρεμότητες αυτές περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε την Πέμπτη. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει ακόμα η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων.

«Η δική μου κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στα μέτρα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά» τόνισε στο μεταξύ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ στο τηλεοπτικό CNBC υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται σημαντική, μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα».

Ο κ. Μπλανσάρ τόνισε ότι το «κούρεμα» που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50%, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, αναφέρει ότι το Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το χρέος της και θεωρεί ότι είτε θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, είτε θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα είτε να λάβει αυξημένη βοήθεια από την Ευρωζωνη.

«Βασικό πρόβλημα η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού»

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης δήλωσε ότι η πολιτική της τρόικας είναι αδιέξοδη.

«Είμαστε σε ένα πειραματικό σωλήνα (…) υπάρχει εναλλακτική πολιτική που θίγει όμως το πολιτικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στα τραπεζικά επιτόκια και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Βασικό μας πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμουργκέλης.

Πηγή: skai.gr