Με καθυστέρηση και ανεπαρκώς αντέδρασε πολλές φορές η ΕΕ στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΧέρμαν βαν Ρομπέι, σε συνέντευξή του στον βελγικό σταθμό RTBF.Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ευρώ «ως νόμισμα δεν κινδύνευσε ποτέ». Ο κ. Ρομπέι έκανε λόγο για κρίση χρέους σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης και δήλωσε, όπως είπε, ανοιχτά ότι «συχνά αντιδράσαμε με μικρή καθυστέρηση και οι αποφάσεις μας υπήρξαν αδύναμες», Πάντως υποστήριξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, «εργαστήκαμε προς την σωστή κατεύθυνση και σιγά-σιγά, θα φτάσουμε πολύ μακριά».

Μάλιστα, δήλωσε «αισιόδοξος» για το μέλλον και «αποφασισμένος» να ξεπεραστεί η κρίση, ωστόσο εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ΄ ό,τι ήλπιζαν.

Σημείωσε ότι το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά ελήφθησαν αυστηρά μέτρα.

Με αφορμή τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τη Δευτέρα – ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Ρομπέι διέψευσε ότι οι αυτές οι δύο χώρες κινούν τα νήματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν μόνο αυτές οι δύο χώρες κινούσαν τα νήματα «γιατί τότε θα χρειαζόμασταν 10 με 12 ώρες για να καταλήξουμε σε μια απόφαση;» και σημείωσε ότι κάθε φορά πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλες τις χώρες.

Πηγή: skai.gr