Ένας άξιος Ελληνας εποπτεύει την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ! Είναι ο καθηγητής Πυρηνικών Επιστημών του ΜΙΤ Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος απετέλεσε επιλογή του Λευκού Οίκου για τη θέση του Επιτρόπου του NRC. Ιδού (ακόμα) ένας ικανός Ελληνας με διεθνή αναγνώριση και σημαντικό επιστημονικό έργο, τον οποίο θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε (είτε για να βρούμε λύσεις στα ενεργειακά μας ζητήματα, είτε για να αναβαθμίσουμε το δημόσιο διάλογο).

Ο καθ. Γιώργος Αποστολάκης έχει διακριθεί για την αφοσίωσή του στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας ενώ είναι τακτικό μέλος και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας Πυρηνικών Αντιδραστήρων του NRC.

Το NRC ελέγχει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε ειρηνικές (μη πολεμικές) εφαρμογές.

Η τελετή της ορκωμοσίας του έγινε στα κεντρικά γραφεία της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής στο Ρόκβιλ του Μέρυλαντ.

Η θητεία του ως Επιτρόπου είναι πενταετής και λήγει στις 30 Ιουνίου του 2014.

Εκτός όμως από την αυτή τιμητική θέση ο Γιώργος Αποστολάκης έχει κατακτήσει πολλές ακόμη σημαντικές θέσεις και βραβεία. Μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα 2 μεταπτυχιακά στη μηχανολογία και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, έχει διδάξει στο ΜΙΤ, ενώ έχει επιτελέσει πρόεδρος σε επιτροπές όπως: Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας Πυρηνικών Αντιδραστήρων του NRC, επιτροπή της NASA για την πιθανολογική εκτίμηση διαστημικών κινδύνων διεθνούς εμβέλειας. Είναι ο ιδρυτής της International Association for Probabilistic Safety Assessment and Management.

Βραβεία:

Mark Mills Award, American Nuclear Society, 1974.

Outstanding Service Award, Society for Risk Analysis, 1991.

Fellow, American Nuclear Society, 1992.

Fellow, Society for Risk Analysis, 1992.

Tommy Thompson Award, Nuclear Installations Safety Division, American Nuclear Society, 1999.

The Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching, MIT School of Engineering, 2005.

Arthur Holly Compton Award in Education, American Nuclear Society, (“”for developing innovative ways to educate students and professional engineers in the art and science of probabilistic risk assessment””), 2005.

Member, National Academy of Engineering, for “”Innovations in the theory and practice of probabilistic risk assessment and risk management””.

Ο καθ. Γιώργος Αποστολάκης έχει εκδώσει πολλά επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα.

Πηγή: goodnews.gr