Η 1 στις 5 πολυκατοικίες φέτος έχει μείνει χωρίς θέρμανση. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα περιορισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών αναγκάζει πολλούς να περάσουν το χειμώνα στα… κρύα. Όμως για όσους καυστήρες δουλεύουν φέτος, υπάρχουν μερικές συμβουλές να περιορίσετε τις δαπάνες θέρμανσης. Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), από τη σωστή συντήρηση και καθαρισμό του λέβητα και του καυστήρα μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση σε καύσιμο και κατ’ επέκταση σε χρήμα που φτάνει το 20%. Ενώ αν ο θερμοστάτης είναι στους 20 βαθμούς κελσίου αντί στους 21 μπορούμε να κερδίσουμε 7% σε χρήμα (και ενέργεια).

Και αν νομίζετε ότι το 7% είναι μικρό ποσοστό, κάνετε λάθος διότι το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται κάθε χρόνο αφορά τα κτίρια και το 70% της ενέργειας αυτής είναι η κατανάλωση από τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να προχωρήσετε σε μία σειρά από ενέργειες που θα «θωρακίσουν» ενεργειακά, το σπίτι σας.

Τέτοιες ενέργειες -για τις οποίες μάλιστα «τρέχουν» ακόμα επιδοτήσεις- είναι:

Η σωστή θερμομόνωση των κτιρίων. Και μόνο από τη σωστή στεγανοποίηση της ταράτσας μπορούμε να πετύχουνε εξοικονόμηση ενέργειας 20%.

Θερμομονωτικά εξωτερικά κουφώματα. Τα παλιά ξύλινα κουφώματα είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Η αντικατάστασή τους με νέα θα σας εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Που σημαίνει καλύτερη μόνωση και μικρότερη απώλεια θερμότητας το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι. Το κόστος της αντικατάστασης των κουφωμάτων μπορεί να φαίνεται υψηλό, όμως (και με τη βοήθεια της επιδότησης) θα αποσβεστεί σε σύντομο χρόνο.

Εκτός από την καλή ρύθμιση, συντήρηση και καθαρισμό του λέβητα και καυστήρα, όπως και τη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20 βαθμούς, η αντικατάσταση του παλιού συστήματος θέρμανσης θα σας προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήμα και ενέργεια.

Τα παλιά συστήματα έχουν απόδοση στο 70%, όταν ένα καινούριο σύστημα θέρμανσης η απόδοση φτάνει στο 95%. Μάλιστα σύμφωνα με το ΚΑΠΕ το κόστος αντικατάστασης θα αποσβεσθεί σε 2-3 χρόνια.

Πηγή: capital.gr