Είναι αδύνατο να μιλήσω γι’ αυτήν την ταινία χωρίς να αναφερθώ σ’ αυτήν που πρωτοξεκίνησε το θρύλο “Του πλανήτη των πιθήκων” δηλαδή την πρώτη της σειράς , αυτήν του 1968, με πρωταγωνιστή τον action hero της εποχής -δες Μωυσή, δες Ben Hur- Charlton Heston . Ο πρώτος Πλανήτης των Πιθήκων λοιπόν βασίστηκε στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας La Planete des singes (1963) του Γάλλου Pierre Boulle.

Ο βετεράνος σκηνοθέτης Franklin J. Schaffner, μετέπειτα σκηνοθέτης του Patton (1970) , του καταπληκτικού Papillon (Πεταλούδας) (1973) και των εφιαλτικών Παιδιών από τη Βραζιλία (The Boys from Brazil -1978), με ελάχιστα οπτικά εφέ αλλά επαναστατικές (βραβευμένες με Oscar) τεχνικές μακιγιάζ, διηγείται την ιστορία του αστροναύτη George Taylor, το διαστημόπλοιο του οποίου προσκρούει σ’ έναν πλανήτη που κατοικείται από μια εξελιγμένη φυλή πιθήκων και όπου οι άνθρωποι θεωρούνται κατώτεροι και χρησιμεύουν ως δούλοι.

Παρά το βαρύ μακιγιάζ οι καλύτεροι ρόλοι σ’ αυτήν την ταινία αποδίδονται από τους…πιθήκους. Καταπληκτικοί οι Roddy McDowall (Cornelius), Kim Hunter (Zira) και Maurice Evans (Dr Zaius), ξύλινος αλλά με μπράτσα ο Charlton Heston.

Εκλεπτυσμένοι καλλιεργημένοι πίθηκοι εναντίον πρωτόγονων βάρβαρων ανθρώπων.

Η ταινία στο σενάριο της οποίας έβαλε το χέρι του και ο Rod Serling, δημιουργός της αξέχαστης Ζώνης του Λυκόφωτος, βλέπεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα, ενώ οι ανυποψίαστοι μελλοντικοί θεατές της πρέπει να ξέρουν ότι έχει όχι μόνο ένα από τα καλύτερα φινάλε ταινιών όλων των εποχών αλλά και μια από τις καλύτερες ατάκες : “Τake your stinkin’ paws off me you damn dirty ape” ήτοι “Πάρε τις βρωμερές σου πατούσες από πάνω μου, καταραμένε βρωμοπίθηκε” !!!!! Α! και μην ξεχνάμε το φιλί!

Αν είστε τυχεροί μπορείτε να τη βρείτε σε Blu-Ray και DVD ή να την πετύχετε σε κάποια μεταμεσονύχτια προβολή καναλιού.

Μετά τον πρώτο πλανήτη ακολούθησαν μια σειρά ταινιών με τίτλους όπως (εισπνοή) : Beneath the Planet of the Apes (1969) , Escape from the Planet of the Apes (1971), Conquest of the Planet of the Apes(1972) και Battle for the Planet of the Apes (1974) αλλά και δύο τηλεοπτικές σειρές (εκπνοή) μέχρι το 2001 όπου ο μέγας Tim Burton αναλαμβάνει το ριμέικ της πρώτης ταινίας , με πρωταγωνιστή τον Mark Wahlberg, και πολύ καλούς ηθοποιούς για…πιθήκους όπως οι Helena Bonham Carter, Tim Roth και Paul Giamatti

Οι μεγάλες όμως προσδοκίες των φαν της σειράς για το αποτέλεσμα δεν ευοδώθηκαν παρά τα εξελιγμένα και ακριβά οπτικά εφέ και τη σκηνοθεσία του Burton. Το αλλαγμένο φινάλε αυτής της ταινίας αν και ενδιαφέρον δε συγκρίνεται με το πρωτότυπο που παραμένει καλύτερο και ανατρεπτικότερο.

Και φθάνουμε στο 2011 και στην Εξέγερση. Εδώ ο νέος Βρετανός σκηνοθέτης Rupert Wyatt, μας πηγαίνει στο παρελθόν του Πλανήτη των Πιθήκων όταν ο πλανήτης ήταν ακόμη των Ανθρώπων κυρίαρχοι δηλ. ήμασταν..εμείς και εξηγεί τι συνέβη και χάσαμε την θέση μας στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Η ταινία με δυο λόγια-που μάλλον θα είναι περισσότερα: O ταλαντούχος νεαρός επιστήμονας Will Rodman (υποδυόμενος από τον James Franco), στην έρευνά του για την εύρεση θεραπείας για τη νόσο Alzheimer, ανακαλύπτει το ALZ 112, ένα επαναστατικό φάρμακο που μπορεί όχι μόνο να αποκαταστήσει τις εγκεφαλικές βλάβες των ασθενών -και μαζί και του αγαπημένου του πατέρα- αλλά και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τις νοητικές δεξιότητες όλων. Για το λόγο αυτό, χορηγεί το φάρμακο σε πιθήκους και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνάς του, όμως, όλα πάνε στραβά. Η φαρμακευτική εταιρία στην οποία εργάζεται, κλείνει το εργαστήριό του και θανατώνει όλα τα πειραματόζωα .

Σ’ ένα κλουβί ο Will ανακαλύπτει ένα νεογέννητο μωρό χιμπατζή και το μεταφέρει κρυφά σπίτι του όπου και το μεγαλώνει σα παιδί του. Με το πέρασμα του χρόνου ο χιμπατζής με το όνομα Caesar (Καίσαρας) επιδεικνύει απίστευτη ευφυΐα και ικανότητα επικοινωνίας που του μεταφέρθηκαν από τη μητέρα του στην οποία χορηγούνταν το ALZ 112 ενώ τον εγκυμονούσε.

Μεγαλώνοντας ο Caesar προσπαθεί να καταλάβει ποια είναι η θέση του στον κόσμο και όταν τη συνειδητοποιεί, επαναστατεί και τότε είναι πια πολύ αργά για όλη την ανθρωπότητα.

Λόγοι για να δείτε αυτήν την ταινία: Και εδώ, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες ταινίες της σειράς, την παράσταση κλέβουν οι πίθηκοι και συγκεκριμένα ένας χιμπατζής: O Caesar.

Δηλαδή την παράσταση κλέβει ο Andy Serkis.

O μεγαλειώδης King Kong, το δυστυχισμένο Gollum του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά και ο Captain Haddock του Tin Tin, είναι όλοι εκφρασμένοι από το πρόσωπο, τη φωνή, τις κινήσεις, την ευφυΐα του ίδιου ηθοποιού, που με την τεχνική του motion capture, δίνει ζωή σε μια άψυχη εικόνα φτιαγμένη σε υπολογιστή. Όταν βλέπουμε στην οθόνη τον Caesar, δεν βλέπουμε έναν ηθοποιό που υποδύεται ένα χιμπατζή. Βλέπουμε ένα χιμπατζή που υποδύεται ένα ρόλο.

Και αυτό είναι το στοίχημα που κερδίζει η Εξέγερση. Η τεχνολογία της WETA υπηρετεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας -ακριβώς όπως και με το Avatar- και την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες.

Στα συν και το σενάριο που δίνει χώρο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Από την αρχή συμπάσχουμε με το νεαρό επιστήμονα που αγωνιά όχι μόνο για το αποτέλεσμα της έρευνάς του αλλά και για την υγεία του πατέρα του -πολύ καλός ο John Lithgow και για το μέλλον του “γιου του”. Συγκινούμαστε από τις προσπάθειες του Caesar να ενσωματωθεί στην κοινωνία των ανθρώπων αλλά και από τη διαφαινόμενη αποτυχία του.

Ειρωνικό αλλά αληθινό: Είμαστε με το μέρος του όταν ξεπερνά ένα-ένα τα εμπόδια στο δρόμο του για την ελευθερία, ακόμη και όταν αυτό οδηγεί στον τελικό αφανισμό του δικού μας είδους.

Για τους υποψιασμένους φαν της σειράς η Εξέγερση κρατά πολλές εκπλήξεις. Ονόματα, σύμβολα τηλεοπτικά προγράμματα και ειδήσεις τη συνδέουν με την πρώτη -μητέρα όλων των ταινιών- και της αποτίνουν φόρο τιμής με κάθε ευκαιρία. Αξίζει να τις ανακαλύψετε!

Η αναμενόμενες σκηνές δράσεις, αυτές δηλαδή που το κοινό ενός τυπικού blockbuster απαιτεί να δει, μπορεί να αργούν αλλά αποζημιώνουν, χορταίνουν και οδηγούν σε αυτό που αποσκοπεί η βιομηχανία:

Στο sequel…

Όταν ο μεγαλειώδης Caesar ξεφεύγει, διασχίζοντας και καταστρέφοντας τη γέφυρα καμάρι του Σαν Φρανσίσκο τη Golden Gate Bridge, ξέρουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Πρώτα το Σαν Φρανσίσκο, ύστερα ο κόσμος. Ave Caesar οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!

To Rise of the Planet of the Apes κυκλοφορεί σε Blu-ray και DVD

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα