«Υπάρχουν επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν επιστροφή στη δραχμή», ήταν η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή, η οποία χαρακτηρίσθηκε «βόμβα» επειδή διατυπώθηκε δημοσίως και επισήμως αυτό που συζητείται εδώ και καιρό σε πολιτικο-επιχειρηματικά σαλόνια και διαδρόμους. Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Καψής να αναφερθεί σ΄αυτό το… κοινό μυστικό δεν είναι τυχαία, καθώς μόλις ξεκίνησε το τρίμηνο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

Οι πληροφορίες μάλιστα (που παρουσιάσθηκαν από το «Κεφάλαιο» πριν από έξι ημέρες σε ρεπορτάζ με τίτλο «Διαχειριστές της ήττας – Ηγήτορες της δραχμής») θέλουν ένα τμήμα του πολιτικο-επιχειρηματικού προσωπικού να προεξοφλεί, στην καλύτερη περίπτωση, (ή να ποντάρει, στη χειρότερη) την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και να προετοιμάζεται για τη δική του επιβίωση «την επόμενη ημέρα».

Το σήριαλ της διαδοχής

Πέραν τούτου, η ώρα της αλήθειας για τη «συμπεριφορά» των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έφτασε.

Στο ΠΑΣΟΚ όλοι ελπίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς η παρατεινόμενη «διαδοχολογία» λειτουργεί παραλυτικά σε δελφίνους και στελέχη παρασύροντας και την κυβερνητική τους δράση, δεδομένου ότι άπαντες οι ενδιαφερόμενοι μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Συγκυβερνούμε ή στηρίζουμε;

Στη ΝΔ το ερώτημα «συγκυβερνούμε ή στηρίζουμε» αναμένεται να τεθεί στην αποψινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Το «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό εμφανίζεται μοιρασμένο, με τη μία «ομάδα» να θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση (με εναλλακτικές προτάσεις ή με «βέτο» όπου διαφωνεί αντί να χρεώνεται δυσάρεστες αποφάσεις όπως η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ) και την άλλη να εμμένει στη τακτική της «διακοσμητικής παρουσίας» μέχρι να στηθούν κάλπες.

Το τελευταίο 24ωρο αυτή η σύγχυση έγινε φανερή, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα να δηλώνει ευθέως «πρέπει να στηρίξουμε μέχρι τέλους την κυβέρνηση στο έργο της» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Μαρκόπουλο να σχολιάζει την παρουσία του συμβούλου του κ. Σαμαρά, Γιάννη Μουρμούρα, στο υπουργείο Οικονομικών ως υφυπουργού, με τη φράση: «Είναι εκεί για να ικανοποιήσει την ανάγκη της μεταβατικής κυβέρνησης. Για τυπικούς λόγους πήγε, δεν συγκυβερνούμε»…

Εκλογές του χρόνου και βλέπουμε

Στο ΛΑΟΣ ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τα στελέχη του ακροβατούν νυχθημερόν μεταξύ της άμεσης αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση και… της ανάγκης μακροημέρευσής της με μετάθεση των εκλογών όσο πιο πολύ γίνεται. «Εκλογές από του χρόνου και βλέπουμε», ήταν η χθεσινή δήλωση του (υφυπουργού Ναυτιλίας) Αδωνι Γεωργιάδη, με το επιχείρημα «ο λαός εκπροσωπείται μέσω της Βουλής που εξέλεξε, η οποία δικαιούται να ορίζει κυβερνήσεις μέχρι να λήξει η θητείας της».

Από τη χθεσινή αναφορά του κ. Καψή, πάντως, σε εκλογικό Απρίλιο, προκύπτει ότι ο ένας από τους όρους που έθεσε ο κ. Καρατζαφέρης για να μην άρει την στήριξή τους στην κυβέρνηση, δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της θητείας της, δεν ικανοποιείται από το Μαξίμου.

Στη… Θεία Φώτιση

Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων (ως προς την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και ως προς την τακτική στη ΝΔ) δεν αποκλείεται ο κ. Παπαδήμος να ζητήσει επαναβεβαίωση της στήριξης των τριών εταίρων στην κυβέρνησή του. Είτε με νέο κύκλο κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους τρεις αρχηγούς, είτε μέσα από συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες τον θέλουν να κλείνει την εκκρεμότητα αμέσως μετά τα Φώτα –ποντάροντας ίσως και στη… Θεία Φώτιση.

Της Μαρίνας Μάνη

Πηγή: capital.gr