Επισπεύδει η κυβέρνηση το έργο της, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο. Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων, όπως επίσης οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 90 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου -όποτε φτάνει η τρόικα- να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα βρεθούν τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, άνω των 3 δισ. ευρώ. H τρόικα εκτιμά ότι τα νέα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των φόρων.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την τριμερή για τα επιπλέον μέτρα, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ της τριετίας 2013 – 2015, τα οποία θα εξειδικευθούν το καλοκαίρι.

Συνάντηση με ΓΣΕΕ

Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων εντός του Ιανουαρίου (με αναδρομική ισχύ από την 1/1/ 2012), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα συζητηθούν την Τετάρτη, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στο διάλογο, σημειώνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παπούλιας υπέρ Παπαδήμου

Μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Παπαδήμου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αφήνοντας αιχμές για πόλεμο που γίνεται στον πρωθυπουργό.

Ο Κάρολος Παπούλιας, σε συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί ελπίδα για τον τόπο και ότι έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας του κόσμου.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία τη χώρας και σημείωσε πως τα οικονομικά στοιχεία που έχει υπόψη του δείχνουν ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης.