Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχει στη διάθεση της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμαστεί για το πρώτο της ραντεβού το 2012 με την τρόικα, που επιστρέφει μετά τις 15 Ιανουαρίου στην Αθήνα, για να ασκήσει ακόμη ασφυκτικότερες πιέσεις. Οι ελεγκτές θα απαιτήσουν το οικονομικό επιτελείο να καθορισθούν «εδώ και τώρα» τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» πλέον των 3 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Το μήνυμα που κομίζουν είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω της περαιτέρω μείωσης των δαπανών, και όχι από αύξηση φόρων, δηλαδή ένα πιο επιθετικό κλείσιμο φορέων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Παράλληλα, θα γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις προκειμένου να αποφασισθούν τα επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 – 2015, τα οποία και θα εξειδικευθούν το καλοκαίρι.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι πιέσεις θα αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο γιατρών, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και δικαστικών και τη μείωση επικουρικών συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών υγείας. Παράλληλα, οι ελεγκτές επιθυμούν μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ιδιαίτερη πίεση θα υπάρξει και για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αφού ο πήχης για το 2012 έχει τεθεί στα 9δ δισ. ευρώ αλλά και για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με την ομάδα Ράιχενμπαχ να συνδράμει γι’ αυτόν τον σκοπό την ελληνική κυβέρνηση.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη»

«Η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την ΕΕ, να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε σχετικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή:skai.gr