Της Λένας Μαρκογιαννάκη
Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δημοσιεύονται καθημερινά από μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Ελλάδος, μπήκα για ακόμα μια φορά στη διαδικασία να  αναρωτηθώ και να γίνω για ακόμα μια φορά καχύποπτη. Κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μας παρουσιάζουν την αλήθεια; Ποια είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν συνήθως από πίσω; Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί σε αυτά τα ποσοστά το πιο μεγάλο να είναι αληθινό αλλά το άλλο ποσοστό που αποκρύπτουν μήπως είναι η πραγματικότητα; Και όσον αφορά τα άρθρα που περιγράφουν αυτά τα ποσοστά τι συμφέροντα κρύβουν;
Για την ακρίβεια σε αυτές δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που παρουσιάστηκαν φαίνεται πως ήταν τα αναμενόμενα, διότι συμβάδιζαν με όλα όσα προσπαθούν και καταφέρνουν να μας πλασάρουν τον τελευταίο καιρό μέσω της τηλεόρασης. Ως προς το κομμάτι του κατακερματισμένου ποσοστού που παίρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εννοείται πως δεν μπορώ να το αμφισβητήσω (πολύ), καθώς για το μεν ΠΑΣΟΚ ο κόσμος φαίνεται και εκφράζει καθημερινά την δυσαρέσκεια του για την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ο κ. Παπανδρέου και οι Υπουργοί του, συνεπώς και το «αμαυρώνει», για τη δε ΝΔ θεωρώ ότι το ποσοστό που λαμβάνει αποτελεί ένα καθαρό τίμημα για την λανθασμένη πολιτική του παρελθόντος αλλά κυρίως του παρόντος, άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις θέλουν να παρουσιάζουν αυτό το ποσοστό ως ένα μήνυμα ενδεχόμενης νίκης στις ερχόμενες εκλογές.
Όπως επίσης δεν μπορώ να αμφισβητήσω το κλασικό ποσοστό του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, ακόμα και αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο αποτελεί ένα κόμμα που δεν έχει δείξει ακόμα πολλά πράγματα, δεν έχει μπει πότε στη Βουλή καθώς είναι νεοσύστατο, σαφώς και ο κόσμος δεν το γνωρίζει και δεν το προτιμά. Ούτε ακόμα αμφισβητώ το ανοδικό ποσοστό του ΛΑΟΣ, γιατί απλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχει βρει τον τρόπο, την μαγκιά και επιβιώνει με αξιοπρέπεια εκμεταλλευόμενο καταστάσεις.
Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω όλα εκείνα τα άρθρα που αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις και έχουν κάτι τίτλους περίεργους, όπως «προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ» ή «μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ή ακόμη «η ΝΔ παίρνει τα πάνω της», δηλαδή έλεος, είναι δυνατόν να μιλάνε για προβάδισμα και γαλάζιο αέρα όταν η ΝΔ παίρνει ένα ποσοστό μόλις της τάξης του 20%; Και πέρα από αυτό, εδώ το πολιτικό σύστημα διαλύεται και αυτοί μιλάνε ακόμα για δικομματισμό και ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό. Για να μην αναφέρω πόσο αναμενόμενο ήταν το ποσοστό όσον αφορά το ερώτημα ποιόν κρίνεται καταλληλότερο για πρωθυπουργό, όπου η πλειοψηφία απαντά τον «ΚΑΝΕΝΑ» (55%).
Ας μη κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, όσο καλά λόγια και να γράφονται και τα δυο μεγάλα κόμματα είναι ξεγραμμένα. Με μια μικρή επιφύλαξη πάντα καθώς ο Έλληνας είναι σαν τον λύκο της γνωστής λαϊκής παροιμίας («Ο λύκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του»), όποτε ας μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά. Και είμαι σίγουρη πολλοί θα εναντιωθούν στην άποψη μου αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη πως γνωρίζουν ότι κάπου σε όλα αυτά υπάρχει μια δόση αλήθειας.
Κλείνοντας, λοιπόν, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν θεωρώ ότι είναι απόλυτα αντικειμενικά γιατί φυσικά υπάρχουν άλλοι παράμετροι και κριτήρια που τα διαμορφώνουν. Ας μη γελιόμαστε τα περισσότερα ποσοστά που δημοσιεύονται είναι διαστρεβλωμένα γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι γιατί πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν συμφέροντα και εδώ που τα λέμε αυτός είναι και ο ρόλος των δημοσκοπήσεων, να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Βέβαια αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι «από πάνω» είναι ότι ο κόσμος όχι απλά καταλαβαίνει αλλά πλέον δεν επηρεάζεται εύκολα και κυρίως δεν καθοδηγείται.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα