Νέες απειλές εξαπέλυσε η Τεχεράνη δια του υπουργού Πετρελαίου ο οποίος προειδοποίησε το Σάββατο πως η τιμή του αργού θα ξεπεράσει… τα 200 δολάρια το βαρέλι αν επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

“Χωρίς αμφιβολία, η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί δραματικά αν μας επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις…Θα φτάσει τουλάχιστον τα 200 δολάρια το βαρέλι”, τόνισε ο Ροστάμ Κασεμί, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Aseman.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο, ο ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί θα στείλει επιστολή στην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάργκαρετ Αστον για να εκφράσει την πρόθεση της Τεχεράνης να συμμετάσχει σε νέο γύρο πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έφτασαν σε αδιέξοδο τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης-ήδη ισχύει στις ΗΠΑ-των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου, αν και διπλωμάτες θεωρούν ότι υπάρχει αμφιβολία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μια τέτοια απαγόρευση δεν θα βλάψει τόσο το Ιράν, όσο θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Τεχεράνη απείλησε την Τρίτη ότι θα διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ αν τις επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.