Μετά από 8 μήνες και αρκετές συλλήψεις φοροφυγάδων οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα. Με κοινή τους δήλωση οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Ευ. Βενιζέλος και Μ. Παπαιωάννου χαρακτηρίζουν «αοριστίες» τα όσα υποστήριξαν οι δύο εισαγγελείς και τους καλούν να μιλήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία .

«Επειδή, ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό αφ’ ενός, ενώ, αφ’ ετέρου, δεν δεχόμαστε να είμαστε Εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσωμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του Οικονομικού Εγκλήματος, έχομεν την τιμή να υποβάλλομεν με την παρούσα την παραίτησή μας από τις θέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παρούσης και παρακαλούμεν για την αντικατάσταση μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησης οι δύο εισαγγελείς.

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν στην επιστολή τους ότι ετοιμαζόταν νομοσχέδιο με στόχο την απομάκρυνση τους. «Ήδη, με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας» σημειώνουν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν ούτε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο που είχαν αναλάβει.

«Δεν επιδιώξαμε να γίνομε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσομε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντοτε την νομιμότητα, ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς.

Η κοινή απάντηση των Ευ. Βενιζέλου και Μ. Παπαιωάννου

Ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί. «Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής με την ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων και είναι κρίμα να δημιουργούνται τώρα εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη».

Στην κοινή τους δήλωση οι κύριοι Ευ. Βενιζέλος και Μ. Παπαιωάννου καλούν τους δύο εισαγγελείς να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στην δημοσιότητα.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο».

Δίνουν μάλιστα στην δημοσιότητα και το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο – όπως υποστηρίζουν οι δύο εισαγγελείς – θα τους έθετε εκτός της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Πηγή: real.gr