Έντονες ήταν όπως αναμενόταν οι αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στις υποτιθέμενες δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας κ.Γκιλμαζ σχετικά με το ότι Τούρκοι πράκτορες έβαζαν φωτιά στα ελληνικά δράση την δεκαετία του ’90 (ως αντίποινα για το γεγονός ότι Έλληνες πράκτορες έβαζαν φωτιές στα δάση σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.) Εξίσου έντονες ήσαν και οι αντιδράσεις των ελληνικών ΜΜΕ που έσπευσαν να υιοθετήσουν την «είδηση» χωρίς να κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με ασήμαντα πράγματα όπως π.χ. την διασταύρωσή της.

Όμως με δηλώσεις του ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου, δηλαδή ο κ.Γκιλμαζ, όχι απλά διαψεύδει τις υποτιθέμενες δηλώσεις αλλά επιπλέον υποστηρίζει ότι η μοναδική αναφορά σε φωτιές αφορούσε τις φωτιές που έβαζαν οι Έλληνες πράκτορες!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη στο αεροδρόμιο της Πόλης ενώ ανέμενε την πτήση του για το Λος Άντζελας, ο Τούρκος πολιτικός είπε: «Η ιστορία είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής παρεξήγησης. Οι δηλώσεις μου διαστρεβλώθηκαν. Είμαι το θύμα μιας εφημερίδας που απλά ενδιαφέρεται να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις στην Τουρκία»

Και συνέχισε: «Στην συνέντευξη αναφέρθηκα απλώς στις δασικές φωτιές στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας την δεκαετία του ‘90. Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το ποιός είναι ο ορισμός του «κρατικού μυστικού» είπα: Υπήρχαν ορισμένα στοιχεία και αξιολογήσεις ότι οι δασικές φωτιές στην Τουρκία προκλήθηκαν συνειδητά από Έλληνες μυστικούς πράκτορες όμως δεν το αποκαλύψαμε προκειμένου να μην βλάψουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις με την Ελλάδα στο βαθμό που οι υποψίες μας δεν είχαν επιβεβαιωθεί. Έτσι απ’ αυτή την σκοπιά, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί «κρατικό μυστικό» όμως όλα τα σχόλια μου διαστρεβλώθηκαν προκειμένου να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις».

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Έλληνες πολιτικοί είναι αρκετά επαγγελματίες ώστε να μην αποκαλύψουν τέτοια «κρατικά μυστικά» σε συνεντεύξεις τους. Από το στόμα τους δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε τίποτα ούτε για το αν Τούρκοι πράκτορες έβαζαν φωτιά στα Ελληνικά δάση, ούτε για το αν η Ελλάδα παρείχε στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών και στρατιωτική ενίσχυση. Και δυστυχώς και τα ΜΜΕ των δυο χωρών είναι τόσο χειραγωγημένα στα «εθνικά θέματα» ώστε ούτε και από εκεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια.

του Τάκη Μίχα

Πηγή: protagon.gr