“Η ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια”

Αυτός ο μύθος ήρθε στην επιφάνεια από μία ταινία φαντασίας και “μυστικισμού” του 2003 όνοματι “21 grams”, όπου σύμφωνα με αυτόν η ψυχή του ανθρώπου έχει βάρος μετρήσιμο και μάλιστα είναι 21 γραμμάρια. Η ταινία φυσικά είναι επηρεασμένη από τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του αιώνα

περίπου το 1907, σε μία μακάβρια έρευνα από ένα γιατρό της Μασσαχουσέτης τον dr. Duncan MacDougall, ο οποίος παραβλέποντας την ηθική πλευρά του ζητήματος έβαλε σε μία ειδική ζυγαριά 6 ετοιμοθάνατους ανθρώπους και ισχυρίστηκε πως μέτρησε μία διακύμανση του βάρους των σωμάτων της τάξης των 20-30γρ. ακριβώς τη στιγμή που “έφευγαν”. Έχοντας καταλήξει ότι μία τέτοια απώλεια βάρους δεν μπορεί να οφείλεται σε  κινήσεις του εντέρου ή σε εξάτμιση υγρών, συμπέρανε ότι η μέτρηση που πήρε πρέπει να ήταν της ψυχής που εγκατέλειπε το σώμα.

Μία ακόλουθη έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος γιατρός σε σκυλιά τα οποία είχε δηλητηριάσει προηγουμένως με σκοπό να μετρήσει το βάρος την στιγμή που πεθαιναν δεν έδειξε κάποια απώλεια βάρους.

Για την ιστορία, η επιστημονική κοινότητα ποτέ δεν αποδέχτηκε το πείραμα του MacDougall και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αξιολογούσε με χαρακτηρισμό “no value data” και ο ίδιος ο γιατρός ή κάποιος άλλος ποτέ δεν επανέλαβε το πείραμα ώστε να επαληθευτούν οι μετρήσεις.