Ιατρικός θρίαμβος! Οι επιστήμονες Κωστούλα Τρουλλινάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη ανακάλυψαν νέο, μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων! Ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντιγκτον καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία τους…

Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως οι νόσοι Alzeiheimer, Parkinson και Huntington καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ασθενειών είναι η σταδιακή λειτουργία και τελικά η καταστροφή νευρώνων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αποτέλεσμα της απώλειας των νευρώνων είναι οι ασθενείς να εμφανίζουν φυσικές και διανοητικές δυσλειτουργίες.

Χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο πειραματισμού το νηματώδη Caenorhabditis elegans οι ερευνητές του ΙΜΒΒ Κωστούλα Τρουλλινάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης αποκάλυψαν ότι 2 διαδικασίες -απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων- συνεισφέρουν επίσης σημαντικά και στη νέκρωσή τους. Πρόκειται για τους μηχανισμούς της ενδοκύττωσης και ενδοκυτταρικής μεταφοράς.

Η ενδοκύττωση είναι απαραίτητη για την πρόσληψη θρεπτικών και άλλων μορίων από τα κύτταρα. Στην περίπτωση των νευρικών κυττάρων, η διαδικασία της ενδοκύττωσης είναι επίσης μείζονος σημασίας για την επεξεργασία και τη μεταφορά σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες. Επιπλέον, η ενδοκυτταρική μεταφορά φορτίων στα κατάλληλα σημεία στο εσωτερικό του κυττάρου αποτελεί διαδικασία σημαντική για την κυτταρική σηματοδότηση και τη φυσιολογική του λειτουργία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εμπλέκουν για 1η φορά την υπέρ-ενεργοποίηση των διαδικασιών αυτών σε φαινόμενα εκφυλισμού νευρικών κυττάρων. Οπως αποκάλυψαν οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, η ενδοκύττωση και η ενδοκυτταρική μεταφορά συνδέονται με άλλους ήδη γνωστούς κυτταρικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νέκρωση, όπως η αυτοφαγία. Η παρεμπόδιση των διαδικασιών αυτών προστατεύει τους νευρώνες από την καταστροφή.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη στην έρευνα των νευροεκφυλιστικών νόσων καθώς είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή τη θεραπεία τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «EMBO Journal» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Διευθυντής Ερευνών,

http://www.elegans.gr/

Τηλ.: 2810-391066

Email: tavernarakis@imbb.forth.gr

Πηγή: goodnews.gr