Στον «οδικό χάρτη» τριών σημείων που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή». Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι επιθυμεί να «επικυρώσει» τον οδικό χάρτη μέσω των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή με τον πρόεδρος της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο κύκλος των επαφών πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τρίτη με τη συνάντηση Λουκά Παπαδήμου – Γιώργου Παπανδρέου.

Ο χάρτης αυτός θεωρείται επιβεβλημένος και από τις Βρυξέλλες, που εκτιμούν πως «τυχόν πτώση της κυβέρνησης και εκλογές σημαίνουν στην πράξη πτώχευση της Ελλάδας».

Επί της ουσίας προβλέπει πρώτον συμφωνία επί των συγκεκριμένων μέτρων που αποτελούν «εκκρεμότητες» της υφιστάμενης συμφωνίας με την τρόικα, αλλά και επί των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011. Δεύτερον, τερματισμό της συνεχούς εκλογολογίας, με τη δέσμευση ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει το έργο της με πιθανό χρόνο των εκλογών τον Απρίλιο ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Τρίτον, τερματισμό των μικροκομματικών συγκρούσεων με φόντο τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ ή την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των εκλογών.

Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι στις συναντήσεις με τους κρίους Σαμαρά και Καρατζαφέρη, συμφωνήθηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο και ως τότε θα πρέπει να ψηφισθούν τα απαραίτητα νομοσχέδια για να ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο φορολογικό, αλλά και τη ρητή συμφωνία ότι θα εγκριθούν και από τα τρία κόμματα, τα όποια δημοσιονομικά μέτρα είναι απαραίτητα, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2011.

Πηγή: skai.gr