Διπλή ευτυχία σημαίνει η μία να συμπληρώνει την άλλη. Αυτό συμβολίζεται στην εικόνα.

Στην διάρκεια της δυναστείας Song (960-1279 AD), ένας νεαρός άντρα ονόματι, Wang An Shi, πήγαινε στην πρωτεύουσα για τις αυτοκρατορικές εξετάσεις (για να πάρει αξίωμα).

Κατά την άφιξή του είδε ένα σπίτι στο οποίο είχαν μαζευτεί αρκετοί. Το σπίτι ήταν μίας πλούσιας οικογένειας η οποία προσέφερε την κόρη σε όποιον μπορούσε να συνθέσει το δεύτερο μισό μιάς ημιτελούς φράσης. Ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς θα έπρεπε να ταιριάζει στην σύνταξη, δομή, αριθμό λέξεων και στην καλλιγραφία. Αν και βρήκε δελεαστική την πρόκληση δεν μπορούσε να χάσει χρόνο καθώς έπρεπε να παρίσταται για τις εξετάσεις την επόμενη ημέρα.

Οι εξετάσεις αποδείχτηκαν λιγότερο δύσκολες απ’ όσο περίμενε ο νεαρός άντρας και ο εξεταστής, θέλοντας να ελέγξει την ετοιμότητα του νεαρού του παρουσίασε μία ημιτελή πρόταση την οποία έπρεπε και να συμπληρώσει ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις που είχε βάλει και η πλούσια οικογένεια στο σπίτι. Ο νεαρός αναγνώρισε την φράση και διαπίστωσε ότι ήταν το μισό που έλειπε από την φράση που είδε στο σπίτι της οικογένειας. Έτσι συμπλήρωσε την φράση αφήνοντας έκπληκτο τον εξεταστή.

Ο νεαρός άντρας γύρισε στο σπίτι και συμπλήρωσε το άλλο μισό που του είχε αναθέσει ο εξεταστής και έτσι συμπλήρωσε το κενό. Κέρδισε το χέρι της κόρης της εύπορης οικογένειας και παντρέυτηκαν την επόμενη ημέρα. Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα των αυτοκρατορικών εξετάσεων ήταν πολύ καλά. Πέτυχε την υψηλότερη θέση της βαθμολογίας!.

Αυτές οι δύο ευτυχίες που του συνέβησαν ταυτόχρονα, ενέπνευσαν τον νεαρό άντρα (wang an shi) να σχεδιάσει το σύμβολο που βλέπετε παραπάνω…