Η εμμονή για την καταστροφή που προβάλλεται τόσο αριστοτεχνικά τους τελευταίους μήνες βρήκε χθες τον δάσκαλό της. Μια αιφνίδια αλλά πραγματική ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

στις ΗΠΑ οδήγησε τις αγορές σε δυναμικό ρημπάουντ, επιβεβαιώνοντας έτσι έκθεση της Citi, που σημειώνει ότι ο ζωτικός αυτός κλάδος έχει βρει πάτο.

Η έκθεση της Citi όμως λέει και κάτι ακόμη. Οτι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε τα διεθνή χρηματιστήρια να πάνε σε ένα ρημπάουντ διαρκείας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες με επίκεντρο την Αμερική.

Όλα αυτά είναι αλήθεια αντιφατικά. Να λέμε δηλαδή ότι οι μετοχές στην Ευρώπη είναι φθηνές αλλά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι έτοιμες να σκάσουν, αν η ΕΚΤ δεν τους δώσει χρήμα.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πλεονεκτήματα όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, η σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή από το 2013-14, τα δημογραφικά της και η αυτάρκειά της σε ενέργεια. Επίσης η τεχνολογία που κρατά τις ΗΠΑ σε ρόλο παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης. Ολα αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά η Citi. Το βέβαιο είναι ότι τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ακολουθούν ελπιδοφόρες καθώς η “μπακάλικη προσέγγιση” της Citi τονίζει ότι η επενδυτική κοινότητα πρέπει να βγάλει και τα χαμένα που έχασε δυο φορές στην δεκαετία που πέρασε.

Αν αντέξουμε λίγο ακόμα τότε σίγουρα και εμείς θα ευνοηθούμε. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι όσο κοντά κι αν φτάσαμε στην πτώχευση το αποφύγαμε. Μήπως με την καινούργια χρονιά πρέπει να αποβάλουμε την αυτοκαταστροφική μας μανία και να συνετιστούμε λίγο παραπάνω;

Πηγή: capital.gr