Σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματικά πρόστιμα καταδίκασε δικαστήριο του Μονάχου δύο πρώην μάνατζερ της εταιρείας FERROSTAAL,

οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι έδωσαν μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν (Johann-Friedrich Haun) και τον αντικαταστάτη του.

Και οι δύο κατηγορούνται για δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο εξωτερικό στην υπόθεση των υποβρυχίων. Το δικαστήριο τους έκρινε επιεικώς καθώς και οι δύο ομολόγησαν τις πράξεις τους.

Ο κολοσσός FERROSTAAL καταδικάστηκε σε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο κατηγορουμένων, έδωσαν το 2000 στην Ελλάδα και τρία χρόνια αργοτερα στην Πορτογαλία συνολικά 62 εκατομμύρια ευρω για να κατοχυρώσουν επικερδή συμβόλαια για την κατασκευή υποβρυχίων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Ο πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τα υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες, όποιος πληρώσει μίζες γι αυτές τις δουλειές θα πρέπει αναγκαστικά να προσεγγίσει εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις”.

Επιμέλεια: Παύλος Χατζηιωαννίδης

Πηγή: skai.gr/Spiegel