Συζητήσεις για την ποιότητα της Δημοκρατίας αναμένεται να πυροδοτήσει η δημοσιοποίηση το μεσημέρι σήμερα του πόθεν έσχες των βουλευτών.

Τα πόθεν έσχες, που για πρώτη φορά θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμα από κάθε πολίτη, αφορούν την περίοδο του 2009 και έχουν καθυστερήσει καθώς έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Τα υψηλά εισοδήματα και τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών αναμένεται να πυροδοτήσουν τη συζήτηση για την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Ιδίως σε περίοδο κρίσης, με μεταπολεμικό ρεκόρ ανεργίας και φτώχειας, τα ερωτήματα για τον πλουτισμό προσώπων που εισήλθαν στην πολιτική χωρίς προηγουμένως να έχουν εργαστεί, για τις πλούσιες (και πλούσιους) συζύγους, τις πλούσιες κληρονομιές, αναμένεται να ενταθούν και να οδηγήσουν σε περαιτέρω αμφισβήτηση της πολιτικής τάξης της χώρας.

Πολύ περισσότερο που παρά την γενική παραδοχή και τις εξαγγελίες που έχουν γίνει τα πολλά τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν έχουν οδηγήσει στη διερεύνηση του «πόθεν», ενώ παράλληλα επικρατεί ατιμωρησία ακόμα και στους πολιτικούς που συνελήφθησαν με την «γίδα στην πλάτη», κατά την προσφιλή έκφραση του Αλέκου Παπαδόπουλου. Η αμεριμνησία και η αναβλητικότητα της πολιτικής τάξης, είναι αυτή που θα συμβάλλει στη γιγάντωση του λαϊκισμού, που εκφράζεται από την φράση «όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν», γεγονός που αδυνατίζει ακόμα περισσότερο την απήχηση του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως το γνωρίσαμε από την Μεταπολίτευση.

Άλλωστε στη Δημοκρατία δεν μπορεί στη Βουλή να μπαίνουν μόνο οι πλούσιοι, ούτε να γίνονται πλούσιοι μέσω του βουλευτικού αξιώματος-στην πρώτη περίπτωση η Δημοκρατία θυμίζει όλο και περισσότερο «Ολιγαρχία» και στην δεύτερη επιβεβαιώνει τη γιγάντωση της διαφθοράς.

Από τη 1 το μεσημέρι, πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πόθεν έσχες βουλευτών και ευρωβουλευτών θα βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο…

Πηγή: real.gr