Η British Telecom (εν συντομία BT) ισχυρίζεται πως το λειτουργικό σύστημα Android της Google περιέχει έναν αριθμό από πατέντες της εταιρίας.

Η ΒΤ διεκδικεί δισεκατομμύρια δολάρια ζημίας από την Google σε μια μήνυση που κατατέθηκε στις ΗΠΑ η οποία αναφέρει πως το Λειτουργικό Σύστημα Android περιέχει έναν αριθμό από πατέντες της BT.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ, αφορά έξι πατέντες οι οποίες όπως αναφέρει η ΒΤ βρίσκονται στις εφαρμογές Google Maps, Google Music, γεωγραφικά προσδιορισμένες διαφημίσεις  και σε προϊόντα του Android Market του Android.

Αν αυτό επιτύχει, σημαίνει πως η Google ή οι κατασκευαστές συσκευών χειρός θα πρέπει να πληρώσουν ένα μερίδιο στην ΒΤ για κάθε συσκευή που έχει κυκλοφορήσει ή που θα κατασκευαστεί.

Αυτό θα είναι πολύ ακριβό: Το Android είναι αυτή τη στιγμή η πιο πετυχημένη πλατφόρμα για smartphones στον κόσμο, με τις συσκευές τις να ξεπερνάνε το 40% των πωλήσεων. Ισοδύναμες με περισσότερες από 40 εκατ. να παράγονται κάθε τέταρτο. Η Google πρόσφατα ανέφερε πως πάνω από 500.000 συσκευές Android ενεργοποιούνται καθημερινά.

Η κίνηση της ΒΤ, η οποία μπορεί να επεκταθεί και στην Ευρώπη, σημαίνει πως η Google αντιμετωπίζει μηνύσεις από έξι μεγάλες εμπορικές εταιρίες σύμφωνα με τον Florian Muller, έναν ανεξάρτητο ειδικό ο οποίος ακολουθεί τα δρώμενα των δικαστικών αγώνων που αφορούν τις πατέντες. Η ΒΤ συνδέεται με τις Apple, Oracle, Microsoft, eBay και την Gemalto, μια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας.

Κατά καιρούς βλέπουμε διάφορες αγωγές μεταξύ εταιριών για χρήση τεχνολογιών που ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε εκείνες που κάνουν την αγωγή προκειμένου να κερδίσουν χρήματα με εύκολο τρόπο. Εξάλλου η δύναμη της γνώσης και της πατέντας είναι πλεόν ισχυρό εργαλείο διεκδίκησης χρημάτων και πρέπει να είναι προσεκτικές όλες οι εταιρίες που βγάζουν στην αγορά «νέες» τεχνολογίες. Ίσως τελικά δεν είναι και τόσο νέες όσο θέλουν να παρουσιάζονται…

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως πολλές συσκευές που παρουσιάζονται σε τεχνολογικές εκθέσεις έχουν ήδη κατασκευαστεί για εμπορική εκμετάλλευση αλλά παρόλα αυτά δεν κυκλοφορούν στην αγορά για διάφορους λόγους… Νομίζω Marketing λέγεται… Εμείς το λέμε ξεστοκάρισμα παλαιών μοντέλων!!!