Η συμμετοχή μου την τελευταία στιγμή και η τυχερή νίκη στο διαγωνισμό του βιβλιοπωλείου ΣΧΗΜΑ, με έφεραν σ’ επαφή με το έπαθλο, ένα βιβλίο και τη γνωριμία με τη συγγραφέα του .

Το βιβλίο ήταν “Το βαλς μιας ζωής” και η συγγραφέας η Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου. Το βαλς μιας ζωής αφηγείται την ιστορία δυο νέων ανθρώπων του Ορέστη και της Χριστίνας

που ερωτεύονται μέσα στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου σ’ ένα χωριό της Μακεδονίας και αγωνίζονται να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ζήσουν μαζί.

Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι ότι η ιστορία που περιγράφει είναι αληθινή. Οι δύο νέοι είναι οι γονείς της συγγραφέως και όλα όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο, συνέβησαν πραγματικά !

Έτσι ξετυλίγεται η τρυφερή και πολύ προσωπική αυτή ιστορία με πλήθος χαρακτήρων που πολλοί από τους μεγαλύτερους αναγνώστες θα βρουν να μοιάζουν με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους ή από διηγήσεις ειπωμένες στα οικογενειακά τραπέζια . Θα αναγνωρίσουν τον αυταρχικό Pater Familias στο πρόσωπο του πατέρα της Χριστίνας, την υποταγμένη πλην όμως δυναμική μητέρα, την γεροντοκόρη μεγαλύτερη αδερφή. Πρόσωπα αρχετυπικά παρμένα από το βάθος των αιώνων.

Αυτή όμως που κλέβει την καρδιά του αναγνώστη είναι η Χριστίνα. Είναι αυτή η μεγάλη ανατροπή.

Μια γυναίκα που επιδιώκει το αυτονόητο: Να ευτυχήσει και όχι να θυσιαστεί. Να σπουδάσει και όχι να υπηρετεί. Να πάρει τις τύχες της ζωής της στα χέρια της και να μην τις εναποθέσει στους κηδεμόνες της. Να αγαπήσει και να ζήσει με τον έρωτα και όχι να ‘αποκατασταθεί’.

Μια γυναίκα αναχρονιστική, κατευθείαν από το μέλλον.

Τα “θέλω” που η σύγχρονη γυναίκα θεωρεί αυτονόητα, στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, φάνταζαν ουτοπικά, ανάρμοστα και λόγοι ευτελισμού και κοινωνικής καταστροφής για την πλειονότητα των οικογενειών της ελληνικής υπαίθρου και όχι μόνο. Η Χριστίνα με την ορμή και τον ιδεαλισμό της νιότης της τα ξεπερνά, τα θέτει στην πραγματική τους υπόσταση -αυτή της γελοιότητας-και χωρίς να χάσει τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού της, χωρίς μνησικακία ή άλλες συναισθηματικές απώλειες οδεύει προς το δικό της μέλλον έχοντας στο πλευρό της το άλλο της μισό, τον ερωτευμένο Ορέστη.

Στηριζόμενη στο πραγματικό υλικό που αποτυπώθηκε στο DNA της μνήμης της η συγγραφέας σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της, καταφέρνει να μας παρασύρει στην ιστορία της, να μας κάνει να ανησυχήσουμε για το μέλλον των χωριζόμενων εραστών της , να θυμώσουμε με τις δυσκολίες τους, να αναρωτηθούμε για τις συμβάσεις και τις νοοτροπίες των παλιότερων γενεών και τα αδιέξοδα στα οποία αυτές οδηγούσαν αλλά και να νοσταλγήσουμε εποχές όπου ένα άγγιγμα ή μόνο ένα βλέμμα έφθαναν για να ερωτευθούμε.

Μια εποχή που ενώ στους δρόμους μαινόταν μια λυσσαλέα εμφύλια διαμάχη, ένας άλλος αδελφοκτόνος πόλεμος λάμβανε μέρος μπροστά από αναμμένα τζάκια και οικογενειακές συνεστιάσεις.

 Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα