Oι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το PSI προχωρά με το βρετανικό δίκαιο και με κούρεμα στο 60% σε παρούσα αξία. Μόνον έτσι οι ξένοι τραπεζίτες και ομολογιούχοι θα αποδεκτούν

ένα επιτόκιο της τάξης του 4%, που θα αντιστοιχεί σε ομόλογα αντίστοιχα με αυτά της Τρόικας και εάν δεν μπορούν να αποπληρωθούν κάποτε θα σημάνουν την απώλεια εθνικών περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι μόνο το PSI θα προχωρήσει τελικά και θα ανοίξει τον δρόμο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την 7η δόση των 89 δισ. Για να την πάρουμε όλη όμως ή μέρος αυτής, η Τρόικα θα απαιτήσει και θα μας υποχρεώσει για τις απολύσεις στο δημόσιο, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αλλαγές στο εργασιακό.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μας δώσουν τίποτε αν δεν ευθυγραμμιστούμε. Και αυτό θα είναι το σενάριο που θα κρίνει και την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην εξουσία. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά πίσω από το ρεπορτάζ μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας θα προσέξει ότι αναφέρεται “πώς ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί με ενδεχόμενη σημαντική παράταση της θητείας Παπαδήμου”.

Άρα μια μικρότερη παράταση παίζεται. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και αυτό θα γίνει. Το ρεπορτάζ λέει ότι το κεντροδεξιό σενάριο που φωτογραφίζει τις 160 έδρες δουλεύεται και κερδίζει έδαφος.

Με όλα αυτά, ούτε δραχμές θα τυπωθούν και η ρευστότητα θα αρχίσει να ξαναμπαίνει στο σύστημα στο πρώτο τρίμηνο. Δεν θα την γλυτώσουν όμως οι αμοιβές, ούτε οι απολύσεις. Και κυρίως τα κεφάλαια θα διανεμηθούν με την γερμανική σφραγίδα όπως θα γίνει και στις τράπεζες.

Το ελληνικό σύστημα ετοιμάζεται να γερμανοποιηθεί. Μεγάλη εκκρεμότητα όπου οφείλεται λύση είναι τα Ταμεία.

 

Πηγή: capital.gr