Τα μέλη της Λέσχης Βιβλίου στην Μασαχουσέτη διαβάζουν με Kindle αλλά και με συμβατικά βιβλία.

Για όλες τις υποθέσεις σχετικά με την ψηφιοποίημένη μετατροπή αφήγησης, οι τελευταίες εξελίξεις στην ηλεκτρονική ανάγνωση αφορούν ένα πολύ παραδοσιακό μοντέλο.

Από τις Οκτώβρη η Amazon.co.uk ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέο αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων της Kindle. Προφανώς είναι το μικρότερο, ελαφρύτερο,

γρηγορότερο και πιό οικονιμικό Kindle για την ώρα, με ταχύτατες αλλαγές σελίδων, με οθόνη που προσδίδει την αληθοφάνεια ενός πραγματικού βιβλίου και με δωρεάν αντίγραφα ασφαλεία νέφους (Cloud Backup).

”Τα

Όπως τονίζει ο Bill Ray (Εξωτερικός ανταποκριτής του The Register Αγγλίας), από το νέο λεπτό σχήμα του λείπει ένα ζωτικής σημασίας μέρος, το πληκτρολόγιο.

Φαίνεται λοιπόν πως προκειμένου να κάνει πράγματα που τα βιβλία δεν μπορούν να κάνουν, ώστε να γίνει ένας νεός τρόπος διαδραστικότητας με το περιεχόμενο κειμένου και αντί να γίνει η κοινότητα αναγνωστών μέρος της συντακτικής διαδικασίας, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Kindle, διαβάζουν βιβλία… πολλά βιβλία.

Φυσικά δεν υπάρχει κάτι κακό στο να διαβάζεις βιβλία. Κάθε άλλο εμείς είμαστε υπέρ αυτού, αναλογιζόμενοι ειδικά μια δήλωση του Jeff Bezos από μια παλαιά δήλωσή του στο Project Gutenberg πως “το όραμα της δικτίωσης του βιβλίου που θα οδηγήσει το μέλλον της αφήγησής;”, βλέπουμε πως δεν επιρεάστηκε ιδιαίτερα!

Οπότε μπορεί το μέλλον της αφήγησης να είναι κοινωνικό. Η κοινωνία των συγγραφέων έχει αρχίσει και δημοσιεύει μικρές ιστορίες μέσω του Twitter σε ένδειξη διαμαρτηρίας του BBC, το οποίο στοχεύει σε μειώσεις των μικρών ιστοριών από διάφορους συγγραφείς. Οι ιστορίες είναι ιδιαίτερα ευχάριστες αν και είναι περισσότερο δραστικές ώς εργαλείο εκστρατίας παρά ώς τέχνη, αλλά πιθανότατα το μέλλον του μυθηστορήματος είναι σε συνεργασιακά έργα τα οποία θα μας κάνει να φανταστούμε τους εαυτούς μας στο μέλλον. Ένα είναι το σίγουρο, πως τα e-books ταιριάζουν απόλυτα στη ζωή μας σήμερα, και πως τα εργαλεία για να γίνει πιο διαδραστική η διαδικασία της ανάγνωσης είναι γύρω μας. Απλά πρέπει να τα εντοπίσουμε. Αυτό θα εξιτάρει την φαντασία μας στην ανάγνωση πολύ περισσότερο από το να γυρίζουμε απλά μια σελίδα με την χρήση ενός e-book.