Εν όψη εορτών πολλοί από εσάς θα επιλέξετε ως δώρο για τους αγαπημένους σας ή για τους ίδιους να προμηθευτείτε μία φωτογραφική μηχανή.

Το κάθε μέρα με χαρά σας παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό, γραμμένο από τον συνεργάτη digiforce. Για οποιαδήποτε απορία, μην διστάσετε να ρωτήσετε, χρησιμοποιώντας την φόρμα σχολίων.

Σημειώστε κάπου τον αρχικό σας στόχο.

Για ποιό λόγο θέλετε να αγοράσετε την κάμερα.
Αν επιθυμείτε μια κάμερα για να αποθανατίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές τότε μια φθηνή κάμερα σας είναι αρκετή.

Σημειώστε πόσες φορές σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα.

Όσες πιο πολλές φορές την χρησιμοποιείτε τόσο πιο σύντομα πιθανότατα θα την αντικαταστήσετε.
Οπότε καλύτερη μια καλή αγορά παρά συχνή αντικατάσταση.

Λάβετε υπ ‘οψιν πόσα χρήματα θέλετε να διαθέσετε.

Εδώ θα ήταν ένα καλό σημείο να αναλογιστείτε την ποιότητα της κάμερας που θα αγοράσετε. Μην φοβηθείτε να ξεφύγετε λίγο στο ποσό που έχετε στο μυαλό σας έχοντας υπ’όψιν πως μια λίγο πιο ακριβή κάμερα θα σας κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό πριν αποφασίσετε να την αντικαταστήσετε ή εμφανίσει κάποιο ελάτωμα λόγο χρήσης.

Αποφασίστε αν θέλετε μια αναλογική ή ψηφιακή κάμερα.

Αναλογική (Κάμερα με φίλμ):

Τώρα που πολλοί χομπίστες και επαγγελματίες γυρίζουν στις ψηφιακές μηχανές, οι αναλογικές κάμερες έχουν το πλεονέκτημα πως είναι αρκετά φθηνές συγκριτικά με τις ψηφιακές της ίδιας ποιότητας. Οι κάμερες με φίλμ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με τις χαμηλής ποιότητας ψηφιακές κάμερες, παρότι υπάρχει το θέμα του κόκκου στο φίλμ. Από την άλλη όμως, η εμφάνιση του φίλμ μπορεί να κοστίσει ακριβά αν βγάζετε πολλές φωτογραφίες. Έχετε υπ’όψιν πως ίσως θα πρέπει να υπολογίσετε στον προϋπολογισμό σας και ένα καλό scanner (σαρωτή).

Ψηφιακή:

Το βασικό πλεονέκτημα της ψηφιακής μηχανής είναι πως μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει αμέσως μετά τη λήψη τους (στις ενσωματωμένες οθόνες LCD που διαθέτουν). Με αυτό τον τρόπο δεν σπαταλάτε χρήματα σε ανεπιθήμητες εμφανίσεις και μπορείτε να τραβήξετε εκ νέου φωτογραφία προκειμένου να πάρετε το αποτέλεσμα που επιθημείτε. Ένας αρχάριος θα πρέπει σχεδόν χωρίς να το σκεφτεί να αγοράσει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, όχι απαραίτητα μια ακριβή, διότι θα πρέπει να τραβήξει πολλές φωτογραφίες και να πειραματιστεί αρκετά μέχρι να μπορέσει να βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές για καλή φωτογραφία αποφεύγοντας το κόστος των άσκοπων εμφανήσεων του φίλμ στην άλλη περίπτωση. Επίσης μπορείτε να τυπώσετε και να επεξεργαστείτε όσες φωτογραφίες επιθυμείτε εσείς χωρίς περιορισμό. Υπάρχουν άλλωστε ακόμα και κάποιες ιστοσελίδες ή / και καταστήματα στα οποία μπορείτε να τυπώσετε και μόνοι σας τις φωτογραφίες που θέλετε με χαμηλό κόστος. Είναι πολύ πιο οικονομικό να τυπώσετε τις φωτογραφίες σας σε έναν κοινόχροιστο εκτυπωτή από ότι να τις τυπώσετε στον οικιακό σας εκτυπωτή, αναλογιζόμενοι το κόστος του φωτογραφικού χαρτιού και του κόστους της μελάνης (ανάλογα φυσικά και με τον εκτυπωτή που διαθέτει ο καθένας).

Σημαδεύω και Φωτογραφίζω (Point and Shoot) Vs Ανακλαστήρας μονού κατόπτρου (SLR).

Γνωριμία με τις διαφορές μεταξύ SLR και Point and Shoot.

Οι κάμερες με τις οποίες στοχεύουμε το αντικείμενο και φωτογραφίζουμε κάνουν αυτό ακριβώς που προσδίδει ο χαρακτηρισμός τους. Στοχεύουμε, ζουμάρουμε και πατώντας το κουμπί τραβάμε την φωτογραφία. Αυτές οι κάμερες δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη γνώση φωτογραφίας. Εστιάζουν αυτόματα και ρυθμίζονται ανάλογα στον εκάστοτε φωτισμό.

Οι κάμερες από την άλλη με ανακλαστήρα μονού κατόπτου γνωστές περισσότερο ως SLR (Single-Lens reflex) είναι ο τύπος που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες. Με αυτές έχετε πλήρη έλεγχο της φωτογραφίας. Μπορείτε να ρυθμίσετε την διάρκει ανοίγματος του κλείστρου, του διαφράγματος, να αλλάξετε την ταχύτητα ISO σε όποια επιθυμείτε, ή απλά να την χρησιμοποιήσετε απλά σημαδεύοντας και φωτογραφίζοντας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλάξιμους φακούς. Αυτό σημαίνει πως έχετε μεγάλη ποικιλία φακών στη διάθεσή σας από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει για κάθε περίσταση. Το μειονέκτημα αυτών είναι πως έχουν μεγαλύτερο βάρος από τις προηγούμενες και δεν καταγράφουν Βίντεο.

Οι ανάγκες σας

Οι απαιτήσεις σας, σας αναγκάζουν να αγοράσετε μια SLR κάμερα; Εκτός και αν είστε εξοικιωμένος με την τεχνολογία SLR ή επιθημείτε να πειραματιστείτε με αυτές, δεν σας χρειάζεται κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει ο Bas Scheffers “σε γενικές γραμμές, αν δεν χρησιμοποιείτε μια SLR κάμερα για χρόνια ώς έμπειρος ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, και πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο για να μάθεις για την ψηφιακή φωτογράφηση, τότε δεν είσαι έτοιμος για μια ψηφιακή SLR. Σε προηδοποίηση!” Επίσης οι SLR είναι πολύ τσιμπιμένες σε σχέση με άλλες. Από την άλλη, αν επιθυμείτε να φωτογραφήσετε κινούμενα αντικείμενα, παιδιά ή ζώα, η καθυστέρηση κλειστρου/διαφράγματος μιας συμβατικής Point and Shoot μηχανής το καταστεί αδύνατο και ο μόνος τρόπος για να αποθανατίσετε τέτοιες εικόνες είναι με την χρήση μιας SLR μηχανής.

Οι SLR μηχανές διατίθενται σε ψηφιακές και αναλογικές

Με μια ψηφιακή SLR, δεν έχετε έξοδα εμφάνισης και εκτύπωσης, μπορείτε να πειραματιστείτε άφοβα και μπορείτε να βλέπετε το αποτέλεσμα της κάθε φωτογραφίας σας άμεσα. Αν και τις  αναλογικές SLR μπορείτε να τις βρείτε σε πολύ χαμηλότερες τιμές, το κόστος μιας αναλογικής φωτογραφίας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πολύ καλά πριν τραβήξετε μια φωτογραφία και να βελτιώσετε τις φωτογραφικές σας ικανότητες.

Αν δεν είστε σίγουροι για να κάνετε την φωτογραφία το χόμπυ σας, τότε αγοράστε μια φωτογραφική μηχανή Point and Shoot με περισσότερες δυνατότητες/ρυθμίσεις. Δεν είναι τόσο ακριβές όσο μια SLR, αλλά σας δίνει την δυνατότητα να πειραματιστείτε με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Σύγκριση

  • Επισκευθείτε το τοπικό σας κατάστημα φωτογραφίας και ζητήστε να δοκιμάσετε κάποιες κάμερες.

Με τις ψηφιακές μπορείτε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες στον χώρο του καταστήματος και να δείτε το αποτέλεσμα. Αλλιώς μπορείτε να βρείτε στο Flickr να βρείτε φωτογραφίες από διαφορετικές μηχανές και να συγκρίνετε τις ποιότητες τους.

  • Είναι πολύ πολύπλοκη στο χειρισμο; Θα αποφύγετε να την χρησιμοποιήσετε επειδή είναι δύσχρηστη;
  • Νιώστε το βάρος της. Είναι πολύ βαριά ή ογκόδη για να την κουβαλήσετε μαζί σας σε μια εξόρμηση;
  • Είναι άνετη στα χέρια σας;
  • Κρατήστε σημειώσεις ή ζητήστε ένα φυλάδιο, προσπέκτους για να θυμάστε ποιά μηχανή έχετε δεί.

Εντοπίστε στο διαδύκτιο επιπλέον χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μηχανών που δοκιμάσατε ή εντοπίσατε.

Σκεφτείτε για το μέλλον. Αν νομίζετε ότι δεν θα ασχοληθείτε με τη λήψη φωτογραφιών ως χόμπι, αλλά απλώς σας αρέσει να φωτογραφίζετε, είναι πιθανόν να μην αξίζει να αγοράσετε μια ακριβή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR.

Στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μην σας επιρεάζει το πλήθος των megapixels. Μια τυπική μικρή φωτογραφική μηχανή θα εμφανίσει μια μείωση στην ποιότητα της εικόνας πάνω από 6 megapixels.

Συγκρίνετε πολλές κάμερες. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες γεμάτες σχόλια, πληροφορίες και εμπειρίες χρηστών. Χρησιμοποιήστε τα προς όφελός σας.

Μην ξεχάσετε να πάρετε αξεσουάρ. Ένα λουράκι ή μια τσάντα μεταφοράς μπορεί να σας βγάλει από μια δύσκολη στιγμή όταν μεταφέρετε συχνα την φωτογραφική μηχανή σας.

Εάν πάρετε το ψηφιακό μονοπάτι, ρωτήστε τον πωλητή πόσες εικόνες μπορεί να χωρέσει σε μια δεδομένη κάρτα μνήμης, και αναλογιστείτε: αυτό είναι πάρα πολύ ή πολύ λίγο;

Είναι φτηνότερο να αγοράσετε μια κάρτα του 1Gb από δύο 512Mb;

Αγοράστε αρκετές μνήμες. Είναι φθηνές. Μην αγοράζετε μια μικρή και φθηνή. Μπορεί να καταφύγετε σε διαγραφή φωτογραφιών από την κάμερα για να κερδίσετε χώρο. Επιπλέον, η διαγραφή των εικόνων μπορεί να καταστρέψει την κάρτα. Διαμορφώστε την κάρτα μνήμης κάθε φορά αφού τις φορτώσετε στον υπολογιστή σας.

Επίσης, μπορείτε να θελήσετε να πάρετε ένα καλό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για διάφορους τύπους κάμερας.

Αν έχετε αναλογική φωτογραφική μηχανή, θυμηθείτε να ζητήσετε ένα CD με τις εκτυπώσεις σας. Αυτό εξοικονομεί τον κόπο της σάρωσης, και μπορείτε να επεξεργαστείτε και να εκτυπώσετε φωτογραφίες κάθε φορά που το χρειάζεστε.