Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έκανε την παραπάνω δήλωση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας που πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μεντβέντεφ, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τα δέκα δισεκατομμύρια είναι το ελάχιστο ποσό που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία.

Η προσφορά ανακοινώθηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, στην οποία σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ υποσχέθηκαν να καταβάλουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο διάσωσης του ΔΝΤ.

Ο κ. Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι το 41% των αποθεματικών της Ρωσίας είναι επενδυμένο σε ευρώ και γι’ αυτό η Μόσχα ενδιαφέρεται να παραμείνει η ΕΕ μια ισχυρή οικονομία και πολιτική δύναμη.

Στη Σύνοδο της Πέμπτης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο κ. Μεντβέντεφ, ενώ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες έχουν επικριθεί έντονα.

Σε συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο, ο κ. Βαν Ρομπέι άσκησε κριτική στην εκλογική διαδικασία, λέγοντας ότι η ΕΕ ανησυχεί για τις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν, αλλά δήλωσε ικανοποιημένος από την υπόσχεση της Ρωσίας να υπάρξουν παρατηρητές στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: skai.gr