Συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε η αποτυχία του Αυτοφώρου, όταν διαπιστώθηκε ότι 17 συλλήψεις φοροφυγάδων για συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ ύψους 5,6 εκατ. ευρώ

απέδωσαν στο ταμείο εισπράξεις μόνο 50.000 ευρώ. Και αυτές είναι μόνο οι συλλήψεις από το ΣΔΟΕ.

Το πρόβλημα επιτείνεται περαιτέρω, όταν προστεθούν και άλλες 32 συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία για συνολικά χρέη 40 εκατ. ευρώ.

Οι εισροές εσόδων δεν διαφοροποιούνται αισθητά, καθώς ακόμη και όσοι δήλωσαν πρόθεση ρύθμισης των οφειλών τους μένει να αποδειχθεί ότι θα τηρήσουν τον… λόγο τους. Κανένας άλλωστε από τους 49 συλληφθέντες δεν πέρασε περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια. «Είναι πρόκληση. Εμείς τους πιάνουμε και οι δικαστές τούς αφήνουν ελεύθερους χωρίς να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Δικαστικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τους ισχύοντες νόμους. Έτσι, πρακτικά μπορεί οι χειροπέδες να πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, στα ταμεία όμως έσοδα δεν μπαίνουν και όσοι συλλαμβάνονται περνούν μία νύχτα στα κρατητήρια και την επομένη αφήνονται ελεύθεροι είτε με περιοριστικούς όρους – εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 15 ημέρες -, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είτε με εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης, είτε με ποινή φυλάκισης τριών ετών η οποία εκ του νόμου δεν εκτελείται καθώς προβλέπεται αναστολή.

Το φιάσκο του Αυτοφώρου έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πρόσθετων νομοθετικών παρεμβάσεων. «Στόχος μας δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές φοροφυγάδες, αλλά να πληρώνονται οι φόροι, με έμφαση στον ΦΠΑ ο οποίος έχει εισπραχθεί και δεν αποδίδεται», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Από τους 17 που συλλάβαμε, που χρωστούν 5,6 εκατ. ευρώ, μόνο ένας πλήρωσε 50.000 ευρώ», αναφέρει στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Πηγή: real.gr