Την δευτέρα 28/ 11/2011 η Ε.Ν.Α Πρέβεζας είχε συνάντηση με νέους κτηνοτρόφους στην Ν Σινώπη με σκοπό να τους ενημερώσει για τις άδειες των σταυβλικων εγκαταστάσεων αναμένοντας το καινούριο νομοσχέδιο του Υ.Π.ΑΑ.Τ

Η Ε.Ν.Α Πρέβεζας μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια της περιφερείας Ηπείρου που ενημερώνουν για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την απόκτηση της αδείας λειτουργίας. Οι κτηνοτρόφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και τόνισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι η περιβόητη άδεια γιατί χωρίς αυτή έχουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης του επαγγέλματος τους , ειδικότερα αυτοί που είναι στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Από την συζήτηση που έγινε προέκυψαν πολλά προβλήματα όπως οι 1:αποστάσεις από τα σχεδία πόλεων 2: περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές ,αρχαιολογικές ,NATURA ,κτλ.

3: περιβαντολογικες μελέτες 4: εκλείψεις σε ρεύμα και νερό .5:δυσκολη πρόσβαση από αγροτικούς δρόμους .

Όλοι συμφώνησαν ότι εάν είχαμε λύσει τα προβλήματα της αδείας λειτουργίας θα εκμεταλλευόταν πολλά προγράμματα αναβάθμισης του επαγγέλματος αντι να σκουριάζουν στα συρτάρια του κράτους . Καιρός λοιπόν να δείξουμε εμείς οι νέοι ενδιαφέρον για την δουλειά μας αλλά και η κρατική μηχανή πρέπει να πάρει επιτελούς μπροστά και να βοηθήσει τους νέους κτηνοτρόφους .

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το φλέγον θέμα της Δωδώνης οπού μετά τις τελευταίες εξελίξεις το μέλλον της φαίνεται θολό. Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας προτείνε στους κτηνοτρόφους να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών όπως έκαναν συνάδελφοι τους στη Θεσσαλία με θεαματικά αποτελέσματα τα ποια θα τους βοηθήσουν και στις αγορές διαφορών εφοδίων σε καλύτερες τιμές αλλά και στην πώληση των προϊόντων τους την αναβάθμιση της ποιότητας τους με στόχο την καλύτερη τιμή .

Την παρασκευή 2/12/2011 η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας βρέθηκε στα Γιάννινα στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε Ηπείρου υστέρα από πρόσκληση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και της περιφέρειας Ηπείρου για διαβουλευση σχεδίου διαχείρισης υδατίνων πόρων υδατικού διαμερίσματος ηπείρου .Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση και η προβολή των σημαντικότερων ζητημάτων για το νερό καθώς και των προτεινομένων λύσεων για την διαμόρφωση των προσχεδίων διαχείρισης. Μετά το τέλος της παρουσίασης οι νέοι αγρότες Πρέβεζας ακούσαν με ενδιαφέρον τις απόψεις και παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Την τρίτη 6/12/2011 η Ε.Ν.Α Πρέβεζας είχε συνάντηση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας με θέμα Καλάθι Ηπειρωτικών προϊόντων υστέρα από την πρόσκληση του Aντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κύριο Ιωαννου του Aντιπεριφερειάρχη Άρτας κύριο Ψάθα αρμοδίου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και της Διευθηνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρεβεζας . Στην συνεχεία έγινε ανάλυση των αξονων που θα κινηθεί η περιφέρεια Ηπείρου αλλά και συζήτηση των διαφόρων φορέων.

Οι νέοι αγρότες Πρέβεζας παίρνοντας το λογο πρότειναν την δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Ήπειρο , αγροτικές αγορές που δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο τοπικοί αγρότες της περιφέρειας και θα πουλούν τοπικά προϊόντα τα οποία θα είναι στο ηπειρώτικο καλάθι και θα φέρουν σήμα πιστοποίησης καθώς και την δημιουργία Ηπειρώτικου Χωριού στο οποίο μπορεί να περιλαμβάνει μινιατούρες όλων των σημαντικών σημείων της Ηπείρου επισκέψιμα εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, χώρο για πώληση φημισμένων τοπικών προϊόντων που θα συνπεριλαμβάνωντε στο Ηπειρώτικο καλάθι αλλά και κέντρο πληροφόρησης και παροχή τουριστικών πληροφοριών. Τόνισαν επίσης ότι οι νέοι αγρότες τις ηπείρου χρειάζονται συνεχόμενη κατάρτιση και πρότειναν να γίνονται συχνότερα σεμινάρια ,ημερίδες ,συναντήσεις και να γίνουν ταχύρρυθμες αγροτικές σχολές .

Την πέμπτη 8/12/2011 η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κύριο Καχριμανη στα πλαίσια επίσκεψης του στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Α. συζήτησε με το κύριο περιφερειάρχη για τα προβλήματα που έχουν οι νέοι αγρότες της Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα :

Στον τομέα της κτηνοτροφίας οι νέοι αγρότες τόνισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων κτηνοτρόφων είναι η άδεια λειτουργίας σταβλικων εγκαταστάσεων με διάφορα προβλήματα που εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες όπως δασαρχείο, αρχαιολογία , δήμους (σχέδια πόλεων ) κτλ με αποτέλεσμα κάποιοι που είναι στο πρόγραμμα νέων αγροτών να κυνδινευουν να επιστέψουν χρήματα που τους δόθηκαν από την ενιαία ενίσχυση . Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχουν προβλήματα και με τα επιλέξιμα χωράφια στη ευρύτερη περιοχή που έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιοι κτηνοτρόφοι να έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις επιδοτήσεις τους και να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζήτησαν την άμεση δημιουργία αγροτικών επιμελητηρίων ώστε να οργανωθεί το σύστημα των επιδοτήσεων καλυτέρα . Στον τομέα της αλιείας τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα παράνομης λαθραλιείας στον Αμβρακικό κόλπο και ζήτησαν την ποινικοποίηση του συγκεκριμένου παραπτώματος για συνετισθούν οι παραβάτες .επισήμαναν επίσης το αλόγιστο ψάρεμα από ερασιτέχνες αλιείς με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Στον τομέα φυτικής παραγωγής τα προβλήματα που αναφερθήκαν στον κύριο περιφερειάρχη είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων καθώς και στην διακίνηση τους με απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. .επίσης του επισήμαναν ότι εκκρεμούν 2 τμήματα κατάρτισης νέων αγροτών τα ποια δεν έχουν γίνει από τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. <ΔΗΜΗΤΡΑ> στην Π.Ε. Πρέβεζας .

Ο κύριος ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ έδειξε ιδιαιτέρα προβληματισμένος στα προβλήματα των νέων αγροτών και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει . Ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας για το φλέγον θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ για την θέση που πήρε ο ίδιος αλλά και η περιφέρεια σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε με κτηνοτρόφους της Ηπείρου στα Γιάννενα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας .

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κύριο Καχριμανη τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πρέβεζας κύριο Ιωαννου τον Aντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρτας κύριο Ψάθα καθώς και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα προβλήματα που έχουν νέοι αγρότες καθώς και για την δυνατότητα που δίνουν στους νέους αγρότες να προβάλουν τις προτάσεις τους αλλά και τις ιδέες τους με σκοπό να φέρουν την αγροτική παραγωγή ψηλά ώστε να υπάρξει ένα σαφές επαγγελματικό πλαίσιο αλλά και ένα βιώσιμο μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΗΛ: 6974111252
mail:  enaprevezas@yahoo.gr

Για την Ε.Ν.Α Πρέβεζας

O Πρόεδρος ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΟΝΤΟΣ