Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει ο εμπορικός κόσμος σχετικά με το φορολογικό καθεστώς, που λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε έρευνα που διεξήχθη από την ΕΣΕΕ,

με το 84% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως η ευμεταβλητότητα και η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σχεδόν το 90% είναι κάθετα αντίθετο στις συνεχείς περαιώσεις και αυτοελέγχους ενώ εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η απαξίωση και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων για τις βασικές συνιστώσες του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος απεικονίζονται ανάγλυφα στις απαντήσεις που έδωσαν οι έμποροι με εννέα στους δέκα να θεωρούν πως το υπάρχον σύστημα δεν διαθέτει κανένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το αναδείκνυαν ως υγιές και δίκαιο.

Σχεδόν στην πλειοψηφία τους (96%), θεωρεί το υπάρχον πλαίσιο ως άκρως εχθρικό και σε καμία περίπτωση φιλικό στην ανάπτυξη και επέκταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το 91,2% των ερωτηθέντων εκδηλώνουν μέσα από την έρευνα την δυσφορία τους για την δομή του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος καθώς θεωρούν πως το τελευταίο κάθε άλλο παρά φιλικό είναι προς την ίδρυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, το 98,3% των ερωτώμενων ενστερνίζεται την άποψη πως το υπάρχον φορολογικό σύστημα, μετά και τις υποτιθέμενες βελτιώσεις που έχει υποστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια όχι μόνο δεν έχει καταστεί περισσότερο ευέλικτο και ελκυστικό για τους πολίτες και για τους ξένους επενδυτές αλλά αντίθετα αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση Δημοσιονομικού Ελλείμματος και Δημόσιου Χρέους).

Το 89,4% των επιχειρηματιών πιστεύει πως η φοροδιαφυγή είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας, με 9 στους 10 να θεωρούν πως η ελλιπής μηχανοργάνωση των εφοριών σε συνδυασμό με την έλλειψη λογισμικού ταυτοποίησης των δηλωθέντων στοιχείων από τους υπόχρεους, αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφεται ότι οι συχνές μεταβολές του Φ.Π.Α, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εξαιτίας των επώδυνων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχουν παρθεί, εντείνουν την αβεβαιότητα και τον σύγχυση τόσο των επιχειρηματιών όσο και των απλών πολιτών όσον αφορά τον μελλοντικό τους προγραμματισμό και την επιβίωσή τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης σε επιστολής του προς τον υπουργό Οικονομικών Εξάγγελο Βενιζέλο «αντί η Κυβέρνηση να εστιάζεται στην πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας των περίπου 69 δις, δηλαδή του 30% του φετινού ΑΕΠ και του λαθρεμπορίου των 25 δις, συνεχίζει να κυνηγά μόνο τα 9 δις της «εμφανούς φοροδιαφυγής» και να ποντάρει σε εισπρακτικά μέτρα ανύπαρκτης φορολογητέας ύλης, με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην αγορά τα οποία μπορούν να τα εισπράξουν ιδιώτες εισπράκτορες». Και συνεχίζει: «Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ αφορούν, κυρίως, στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης».

Πηγή: real.gr