Την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες το βράδυ στη γερμανική κρατική τηλεόραση

«Θέλουμε να εργαστούμε αμέσως προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα. Ζητούμενο η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε (…)»,

δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι αποφάσεις των Βρυξελλών να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές.

«Δεν θα συμβεί εν μια νυκτί, αλλά ελπίζω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές στον κόσμο θα πειστούν γρήγορα να επενδύσουν και πάλι στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί και η Βρετανία στη συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. «Η πόρτα για τη Βρετανία παραμένει ανοιχτή και ελπίζω οι Βρετανοί να διαβούν την ανοιχτή αυτή πόρτα», είπε. Μολονότι δεν επετεύχθη συμφωνία για αλλαγή των Συνθηκών πάντως, ο κ. Σόιμπλε δεν θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει διασπαστεί.

Ρέντινγκ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με διάσπαση

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Μιλώντας σε εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (Günther Jauch) και απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ευρώπη κινδυνεύει με διάσπαση μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Η ίδια χαιρέτισε τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών. «Έχουμε ένα χρεόφρενο, έχουμε πιο αυστηρές κοινές μεθόδους. Είναι το βήμα που οδηγεί στην ενίσχυση της Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ρέντινγκ κάνοντας την ίδια ώρα λόγο για σημαντική πρόοδο.

Την ανησυχία του για το βρετανικό «όχι» εξέφρασε στην ίδια εκπομπή ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρώην υποψήφιος καγκελάριος Έντμουντ Στόιμπερ. «Η Μεγάλη Βρετανία ήταν πάντα σκληρή έναντι του ευρώ». Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρώπη. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

Deutsche welle – DPA / RTRD / Κώστας Συμεωνίδης – Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: skai.gr