Το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο επιτρέπει σε χιλιάδες φοιτητές να ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε άλλες χώρες της ΕΕ, δε θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα, ισχυρίζεται ο εισηγητής της πρωτοβουλίας, Domenico Lenarduzzi, σε συνέντευξή του στη EurActiv.
Συνταξιούχος σήμερα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής, Lenarduzzi , εργάστηκε στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ για πάνω από 30 χρόνια και ήταν αυτός ο οποίος επινόησε το πρόγραμμα όταν βρέθηκε στην ηγεσία της μονάδας.
«Ήμουν απολύτως πεπεισμένος ότι θα μπορούσαμε να ενδυναμώσουμε την ΕΕ με τους πολίτες της και ειδικά με τους νέους,» ανέφερε, ενθυμούμενος ότι οι υπηρεσίες του ξεκίνησαν άτυπα με σκοπό τη διευκόλυνση των συναλλαγών στις αρχές του ’80.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1987. Ακολούθησε τη σύνοδο στο Fontainbleau το 1984, υπό την γαλλική προεδρεία, όπου ο Γάλλος πρόεδρος François Mitterand πίεσε για μια Ευρώπη των πολιτών. «Οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν τότε ότι η Ευρώπη δε θα μπορούσε να είναι μόνο μία ενιαία αγορά, αλλά αυτό που είχαμε ανάγκη ήταν μία Ευρώπη για τους πολίτες της,» τόνισε ο τέως γενικός διευθυντής.
Παρόλα αυτά ο Lenarduzzi αναφέρει με σιγουριά ότι τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Επιτροπής δεν είναι πλέον δυνατή στις μέρες μας λόγω της φύσης των δημοσιονομικών περιόδων – πρέπει να αποφασίζουμε από σήμερα για τον προϋπολογισμό του 2017 ή του 2020, πρόσθεσε.
«Τα χέρια μας είναι δεμένα και αυτό μας αποτρέπει από τα λάβουμε πρωτοβουλίες πέρα από αυτές που προβλέπονται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MFF). Δεν υπάρχει πλέον ελευθερία κινήσεων,» επεσήμανε.
Η στρατηγική του Lenarduzzi το 1980 ήταν τελείως διαφορετική. «Έπρεπε να χρησιμοποιούμε προσωπικές επαφές για να πείσουμε κάθε εξάμηνο την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ για τη σημασία του προγράμματος … και για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτοί είχαν την αρμοδιότητα να το θέσουν σε λειτουργία,» εξήγησε.
«Ήταν η Επιτροπή που κατέληξε στις καινοτομίες, αλλά τα κράτη μέλη ήθελαν να επωφεληθούν από τα γεγονός αυτό για να μπορούν να αναφέρουν πως κατόρθωσαν εκείνο ή το άλλο.,»πρόσθεσε ο Lenarduzzi.
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής δίνει μια ζοφερή αλλά αποκαρδιωτική εικόνα για τον τρόπο χάραξης της πολιτικής σήμερα. «Η Ευρώπη που είχαμε σχεδιάσει έχει κολλήσει, απλούστατα επειδή από δημοσιονομική άποψη είμαστε κολλημένοι»
Ο Lenarduzzi πιστεύει πως η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο, πολύ περισσότερο από ό τι πριν από 20 χρόνια «Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, πρέπει να το επιτύχουμε πρώτα και κύρια μέσω της εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης» τόνισε, υπονοώντας όμως ότι τα λόγια δε μεταφράζονται σε κατάλληλη δράση.
Ερωτηθείς εάν η τωρινή ηγεσία είχε την ώθηση να οδηγεί την Ένωση παρακάτω, απάντησε πως η κρίση έχει δείξει πως όλο και περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου Πρόεδρου Nicolas Sarkozy.
«Το πνεύμα της Κοινότητας έχει χαθεί,» υποστήριξε ο Lenarduzzi , «Κινούμαστε μπροστά αλλά μόνο επειδή υποχρεούμαστε από τις εξελίξεις, και όχι βάσει σχεδίου»
Η κινδυνολογία και η ηττοπάθεια, ανακοινώνοντας το τέλος του ευρώ, είναι αντιπαραγωγική, σημείωσε. «Η Ευρώπη δεν είναι σε κίνδυνο. Δε μπορούμε πια να ζήσουμε χωρίς το ευρώ. Δε μπορούμε πια να ζήσουμε χωρίς την Ευρώπη,» κατέληξε.
Πηγή: euractiv.gr