Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μασσαλία ότι «Η Ευρώπη κινδυνεύει. Ποτέ δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

για να προειδοποιήσει στη συνέχεια: «Εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό δεν θα συφωνήσουμε σε τίποτα.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι επιδίωξη είναι να προχωρήσουν οι δημοσιονομικές αλλαγές και με τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», αλλά εάν υπάρξει μπλόκο τότε το σχέδιο προχωρά με τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης-«και λέμε όποιος θέλει να ενταχθεί είναι ευπρόσδεκτος».

«Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή στη Σύνοδο, τόνισε ο κ. Σαρκοζί συμπληρώνοντας ότι «΄», ανέφερε.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση…αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, και πρέπει να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να έχουμε το θάρρος για μία σωστή διάγνωση. Και η διάγνωση αυτή είναι ότι ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν το κάνει. Η διάγνωση είναι ότι χρόνος δουλεύει εναντίον μας. Αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτό, φοβάμαι ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε τίποτα άλλο…πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την Ευρώπη, να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη. Αν δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε, τότε ξανά θα συμβούν τα ίδια για τους ίδιους λόγους. Αν δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε, τότε οι λαοί θα ξεσηκωθούν εναντίον μας».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, γι΄αυτό και είναι απαραίτητες οι αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

Και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον προς την Ευρώπη, και πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρωζώνη, τόνισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι: Εθνικοί εγωισμοί και συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν.

Η καγκελάριος σημείωσε πως το ευρώ έκανε μεν τις χώρες ισχυρότερες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κατά τη δημιουργία του, όπως στην επίβλεψη των προϋπολογισμών και στην ανταγωνιστικότητα των χωρών. Λάθη τα οποία όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, η καγκελάριος πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Πηγή: skai.gr