Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 55χρονος εκπαιδευτικός, χθες (07.12.2011) το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Β/Α Αττικής,

την ώρα που είχε τοποθετήσει και είχε ενεργοποιήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό – εμπρηστικό μηχανισμό σε ΙΧΕ αυτοκίνητο πολίτη, που ήταν σταθμευμένο σε πυλωτή δίπλα σε άλλα αυτοκίνητα.

Κατά το χρόνο που εντοπίσθηκε και συνελήφθη, απείλησε τους αστυνομικούς με ένα ομοίωμα πιστολιού.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχε ενεργοποιήσει το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον είκοσι ένα (21) εκρηκτικούς ή εμπρηστικούς μηχανισμούς σε οχήματα, κάδους απορριμμάτων, αλσύλλια κλπ, στις περιοχές του Παλαιού και Νέου Ψυχικού, στο Χαλάνδρι, στη Φιλοθέη και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Όπως ομολόγησε στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν, το τελευταίο 3μηνο, είχε τοποθετήσει πάνω από τριάντα (30) τέτοιους μηχανισμούς και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες διερευνώνται.

Οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί αποτελούνταν από ευμεγέθη φιαλίδια υγραερίου (γκαζάκια) που τοποθετούνταν μέσα σε νάιλον τσάντα μαζί με συμπιεσμένα κομμάτια βαμβακιού, χαρτιά, εφημερίδες, εμποτισμένα με ασετόν. Σε άλλες περιπτώσεις, τοποθετούνταν κάτω από αυτοκίνητα σάκοι απορριμμάτων με καύσιμη ύλη (χαρτιά, νάιλον σακούλες, πλαστικά αντικείμενα) ή ξερόκλαδα εμποτισμένα με εύφλεκτο υγρό ή από μπουκάλια σπρέι και προκαλούνταν ανάφλεξη.

Στις ενέργειες αυτές ήταν άμεσος ο κίνδυνος γενικότερης καταστροφής παράπλευρων οχημάτων και πραγμάτων, ενώ δεν απουσίαζε ο κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών.

Αναλυτικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα – 3μηνο περίπου – τοποθετούνταν και ενεργοποιούνταν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί – εμπρηστικοί μηχανισμοί σε οχήματα, κάδους, αλσύλλια και πλατείες, κατά διάσπαρτες ώρες της ημέρας και της νύχτας, σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στο Ψυχικό και την ευρύτερη περιοχή.

Προ 3ημέρου, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση αστυνομικών ερευνών του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Β/Α Αττικής, εντοπίσθηκε ο 55χρονος εκπαιδευτικός να περιφέρεται στην περιοχή του Ψυχικού και τέθηκε σε επιτήρηση.