Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Υπό το βάρος νέων απειλών για υποβάθμιση ολόκληρης της ΕΕ, αλλά και κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών,

από την Standard & Poor’s, αρχίζουν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Γερμανία και Γαλλία θα καταθέσουν πρόταση για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ζητούν οι προβλέψεις για μία νέα συνθήκη να έχουν οριστικοποιηθεί ώς το Μάρτιο του 2012.

Στον αντίποδα, σε κείμενό του στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ γράφει, ότι για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών. Αντ’ αυτού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου αρ. 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερβολικού ελλείμματος.

Με δεδομένες τις διαφωνίες, το Βερολίνο εμφανίζεται πιο απαισιόδοξο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, εξέφρασε από το Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάινερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας θετικής έκβασης «για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».

Της Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες της Μέρκελ, του Σαρκοζί και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Αποφασισμένος να μπλοκάρει το γαλλογερμανικό σχέδιο για αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας, σε περίπτωση που θιγούν τα βρετανικά συμφέροντα είναι στο μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση του, η όποια προσπάθεια επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που πλήττει άμεσα την υπόσταση του Σίτι του Λονδίνου ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης.

Στις εργασίες της Συνόδου θα συμμετάσχει και ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.Η Ελλάδα, αλλά και αρκετά άλλα κράτη, επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ευρωζώνη “δύο ταχυτήτων”. Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και στρατηγικές ανάκαμψης σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι των Αθηνών.

«Αντί να έχουμε αλληλεγγύη και ανάπτυξη έχουμε πειθαρχία και λιτότητα η οποία όμως ισχυροποιεί το ευρώ μακροχρονίως. Ωστόσο, χρειάζεται ευρωομόλογο αλλά και να αφεθεί η ΕΚΤ να λειτουργήσει φυσιολογικά» σχολίασε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ναπολέων Μαραβέγιας.

Πηγή: skai.gr