Την απόφασή της να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που επρόκειτο να μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Σόφια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο “Reuters”, η κυβέρνηση της Σόφιας πρότεινε στη Ρωσία και την Ελλάδα, τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού,

και δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από το έργο, αν μετά από 12 μήνες, Αθήνα και Μόσχα αρνηθούν να ακυρώσουν οικοθελώς τη συμφωνία που υπεγράφη το 2007.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Novinite, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η διεθνής εταιρεία ανάπτυξης του αγωγού κατά το πρώτο στάδιο εργασιών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που επικαλούνται οι Βούλγαροι, ο αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί υπό τους όρους της συμφωνίας του 2007.

Από την πλευρά του, ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Traycho Traykov, δηλώσε στο πρακτορείο Focus ότι η αμέλεια που επέδειξαν τα άλλα μέρη της κοινοπραξίας ήταν ο λόγος για τον οποίο η Βουλγαρία αναγκάστηκε να λάβει την απόφαση αυτή.

Από την ελληνική πλευρά, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης, δήλωσε:

“Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για απόφαση του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Συνεχίσουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα”.

Όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Βουλγαρία για τη συγκεκριμένη απόφασή της, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας, Simeon Djankov, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιες κίνδυνος.

Πάντως, κύκλοι της μικτής κοινοπραξίας που έχει συσταθεί για την κατασκευή του αγωγού, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Βουλγαρικής κυβέρνησης.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι «επειδή η απόφαση της Σόφιας αφορά στην απόσυρσή της από την τριμερή διακρατική συμφωνία, αρμόδια να απαντήσει είναι η ελληνική κυβέρνηση, όχι το κονσόρτσιουμ».

Ειδικότερα, η ρωσική Transneft δηλώνει απογοητευμένη αλλά και αιφνιδιασμένη από την απόφαση της Βουλγαρίας να αποχωρήσει από το έργο.

«Στην Transenft δεν έχει κοινοποιηθεί από τις βουλγαρικές αρχές ότι αφήνουν το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Igor Demin, λίγο μετά την ανακοίνωση του βούλγαρου υπουργού Simeon Djankov στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Demin υπενθύμισε, επίσης, ότι το Νοέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβάλει η Trans-Balkan Pipeline.

Πηγή: energypress.gr