Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του απέναντι στην Άρσεναλ, επικράτησε 3-1 των Άγγλων στο «Καραϊσκάκη», αλλά δεν πανηγύρισε την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού οι Γερμανοί -για μια ακόμη φορά- δεν αποδείχθηκαν φίλοι μας.

Παρότι η Ντόρτμουντ βρέθηκε να προηγείται 2-0 της Μαρσέιγ, έχασε 3-2 με τους Γάλλους να παίρνουν το δεύτερο εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Για την ιστορία, τα τέρματα της νίκης των «ερυθρολεύκων» σημειώθηκαν από τους Τζεμπούρ (16’), Φουστέρ (36’) και Μοδέστο (89’). Ο Μπεναγιούν (57’) εκείνο των «κανονιέρηδων».

Η Αρσεναλ τα έχανε, ο Ολυμπιακός τα έβαζε… Στο πρώτο τέταρτο του ματς οι Λονδρέζοι έχασαν δυο πολύ καλές ευκαιρίες με τους Αρσάβιν (7΄) και Φρίμπονγκ (14′) με αποτέλεσμα να το πληρώσει στο 16′ με τον Τζιμπούρ να εκμεταλλεύεται το λάθος του Ντζουρού, να γίνεται αποδέκτης της ασίστ του Φουστέρ και με πλασέ να κάνει το 1-0 υπέρ των Πειραιωτών.

Το σκηνικό δεν άλλαξε. Η Αρσεναλ συνέχισε στο ίδιο τέμπο, άγγιξε την ισοφάριση στο 30′ με τον Γιόσι Μπεναγιούν και από τη στιγμή που εκεί δεν έγινε το 1-1, ήρθε στο 36′ ο Φουστέρ να γράψει το 2-0. Ο Ισπανός έβγαλε κάθετη μπαλιά στον Τζιμπούρ που έκανε κάθετη κίνηση, ο Μανόνε που είχε αντικαταστήσει στο 24′ τον Φαμπιάνσκι λόγω τραυματισμού έδιωξε με το κεφάλι, ο Ισπανός ξαναπήρε την μπάλα και με κάτι σαν πλασέ έδωσε προβάδισμα δυο γκολ στους Πειραιώτες, που πλέον ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του ματς έχοντας μέχρι την ανάπαυλα άλλες δυο καλές φάσεις για να διευρύνουν το προβάδισμα τους!

Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου οι ρόλοι αντιστράφηκαν… Ο Ολυμπιακός έπαθε ό,τι η Αρσεναλ στο πρώτο μέρος. Οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν ευκαιρίες με αποκορύφωμα το δοκάρι του Μέλμπεργκ στο 47′ με αποτέλεσμα στο 57′ να το πληρώσουν με τον Μπεναγιούν με εξαιρετικό σουτ να μειώνει το σκορ!

3-1 ο Μοντέστο, πίκρα για το αποτέλεσμα του Ντόρτμουν

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να κάνει κάποιες φάσεις μπροστά στην εστία του Μανόνε, όμως χωρίς να τις εκμεταλλεύεται με τους «κανονιέρηδες» να αγγίζουν στο 75′ την ισοφάριση με τον Ροσίτσκι μετά από ασίστ του Μπεναγιούν. Το 2-1 παρέμενε και η αγωνία στο «Καραϊσκάκη» μεγάλωνε με τον Κέβιν Μιραλάς στο 81′ να χάνει τεράστια ευκαιρία για το 3ο γκολ με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» θα «καθάριζαν» το ματς. Ο Βέλγος δεν τα κατάφερε ούτε στο 84′ μετά από ασίστ του Αμπντούν με το θερμόμετρο να κτυπά, πλέον, στον Πειραιά στα κόκκινα…

Στο 89′ ο Μοντέστο έγραφε το 3-1 και εκεί άπαντες πίστεψαν πως ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην επόμενη φάση του Champions League, όμως τα μαντάτα δεν ήταν καθόλου ευχάριστα από τη Γερμανία, καθώς η Μαρσέιγ είχε καταφέρει όχι απλά να ισοφαρίσει, αλλά να γυρίσει το ματς με τους Αγιού και Βαλμπιενά να σκοράρουν στο 85′ και στο 87′!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο

ΣΚΟΡΕΡ: 16′ Τζιμπούρ, 36′ Φουστέρ, 89′ Μοντέστο – 57′ Μπεναγιούν

ΔΟΚΑΡΙΑ: 47′ Μέλμπεργκ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Παπαδόπουλος, Χολέμπας – Φρίμπονγκ, Τσάμπερλεϊν

ΑΠΟΒΟΛΕΣ: –

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Μέγερι, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Φουστέρ (66′ Αμπντούν), Μοντέστο, Μανιάτης, Μιραλάς, Χολέμπας (38′ Ορμπάιθ), Τζιμπούρ (90+’ Παπάζογλου).

ΑΡΣΕΝΑΛ:Φαμπιάνσκι (24΄λ.τρ. Μανόνε), Βερμάελεν, Αντρέ Σάντος (51′ λ.τρ. Μιγκέλ), Σκιλασί, Τζουρού, Φρίμπονγκ, Μπεναγιούν, Κοκελίν (67′ Ροσίτσκι), Τσάμπερλεϊν, Αρσάβιν, Σαμάκ.

 

Απίστευτη πρόκριση για Μαρσέιγ!

Η… μισή δουλειά έγινε από τον Ολυμπιακό, αλλά η άλλη μισή δεν έγινε από την Ντόρτμουντ. Για την ακρίβεια οι Γερμανοί την έκαναν μέχρι το 85′, όταν και προηγούνταν με 2-1 της Μαρσέιγ στη Βεστφαλία. Ωστόσο σε ένα δίλεπτο-εφιάλτης για τον Ολυμπιακό, οι Γάλλοι πέτυχαν 2 γκολ στο 85′ και στο 87′, με τους Αγιού και Βαλμπουενά και έκαναν την ανατροπή, παίρνοντας τη νίκη με 3-2 και την πρόκριση για τους «16» του Champions League, στέλνοντας στους του Europa League τους «ερυθρόλευκους»!

Κι όμως, τίποτα δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Στο πρώτο ημίχρονο η Ντόρτμουντ ήταν σαρωτική. Προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Μπλαστζικόφσκι στο 23′ και Χούμελς με πέναλτι στο 32′, είχαν 8-0 τελικές προσπάθειες και κατοχή μπάλας 62%-38% απέναντι στους Γάλλους που απλά… δεν υπήρχαν στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο από το πουθενά, μείωσαν στο 4ο λεπτό των (δικαιολογημένων) καθυστερήσεων με τον Ρεμί, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο 45λεπτο οι Γερμανοί εμφανίστηκαν νωθροί. Οι Γάλλοι είχαν τον έλεγχο, περισσότερη ώρα την κατοχή της μπάλας στα πόδια τους, έχασαν ευκαιρίες, αλλά γλίτωσαν και το 3ο γκολ από αυτές της Ντόρτμουντ. Ωστόσο στο τέλος ήρθε το σοκ για τον Ολυμπιακό. Ο Αγιού ισοφάρισε σε 2-2 στο 85′ και η χαριστική βολή ήρθε με το ωραίο γκολ του Βαλμπουενά στο 87′, που έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην Μαρσέιγ.

Η τελευταία ομάδα που στο Champions League ανέτρεψε το εις βάρος της 0-2 είναι η Ρόμα απέναντι στην Μπάγερν στις 23 Νοεμβρίου του 2010. Εκτός έδρας, πρωταγωνίστρια σε ανάλογο επίτευγμα ήταν η… Αρσεναλ, με 3-2 επί της Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Η τελευταία αγωνιστική:

Ολυμπιακός-Άρσεναλ 3-1

(16’ Τζεμπούρ, 36’ Φουστέρ, 89’ Μοδέστο-57’ Μπεναγιούν)

Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ 2-3

(23’ Μπλαστσικόφσκι, 32’ πεν. Χούμελς-45+4’ Ρεμί, 85’ Α. Αγιού, 87’ Βαλμπουενά)

Η τελική βαθμολογία:

1. Άρσεναλ 11

2. Μαρσέιγ 10

3. Ολυμπιακός 9

4. Ντόρτμουντ 4