Νέα θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προκαλέσει η σφοδρή κριτική του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τα πεπραγμένα της.

Με άρθρο του του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητά να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.

«Οι διαδικασίες απολογισμού του κυβερνητικού έργου της διετίας πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Ακόμα και αν η κομματική γραφειοκρατία δεν το επιθυμεί, αμέσως μετά τις γιορτές προτείνω να ανοίξουν οι διαδικασίες.

Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, σε απολογισμό, εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση και ανασύνθεση της παράταξης».

«Το ΠΑΣΟΚ διέρρηξε τη σχέση του με την πολιτική και ιδεολογική του παράδοση. Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε αυτή την απλή αλήθεια. Δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε ως να μην έχουμε αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία (…) Χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ιδεολογικά γυμνό και πολιτικά απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους κρίση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» επισημαίνει ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται επίσης σε εννέα «στρατηγικούς στόχους» για «να ανακοπεί η πορεία προς τη φτωχοποίηση, τη στασιμότητα, την ταπείνωση, την αναξιοπρέπεια και την υπονόμευση του εθνικού μας μέλλοντος» και για τη θεμελίωση «μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες.»

Σημειώνεται ότι σε κείμενό τους, που έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, δώδεκα βουλευτές κάνουν λόγο για ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου εκ των έσω, αναφερόμενοι στην αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενώ ζητουν να υπάρξει μία νέα ιδρυτική διακήρυξη της κεντροαριστεράς

Την ανάγκη αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, που θα επιτρέψουν την επαναπροσέγγισή του με την κοινωνία, επισήμανε στο μεταξύ τη Δευτέρα η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». Η κ. Γιαννακοπούλου δήλωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Για ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι θεσμικές διαδικασίες σο ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει μια βαθύτατη διαδικασία διαδοχής, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς εισαγωγικά, δηλαδή χωρίς τον εκφυλισμό των ανθρώπων που το κάνουν δικό τους, αντί αυτοί να γίνονται δικοί του», προτείνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Πηγή: skai.gr