Το Carrier IQ, το οποίο αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο εγκατεστημένο σε εκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο, συλλέγει δεδομένα για την δραστηριότητα του χρήστη (ακόμα και τους πληκτρισμούς (!) )

και τα αποστέλλει εν αγνοία του χρήστη προς τρίτους.

Έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις συσκευές Android, αλλά όχι στο Galaxy Nexus, στο Google Nexus One, στο Nexus S ή στο Motorola Xoom.

Επιπλέον εμφανίστηκε και σε συσκευές που χρησιμοποιούν iOS, αλλά φαίνεται να είναι ενεργό μόνο όταν η συσκευή είναι σε διαγνωστική λειτουργία.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μικρή μόνο εκδοχή της περίπλοκης ιστορίας που αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Το Carrier IQ είναι ένα εργαλείο, το οποίο είχε ως αρχικό σκοπό να καταγράφει διάφορες πληροφορίες για να βοηθήσει τις εταιρείες κινητών τηλεφώνων να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους.

Τον Οκτώβριο ο ερευνητής Trevor Eckhart ανακάλυψε ότι το Carrier IQ εκτός από τις πληροφορίες που έπρεπε να συλλέγει, κατέγραφε και οτιδήποτε πληκτρολογούσε ο χρήστης στο κινητό του και ότι το έστελνε πίσω στους διακομιστές της Carrier IQ. Η εταιρεία αρνήθηκε το γεγονός και ισχυρίστηκε ότι δεν καταγράφει αυτά που πληκτρολογούν οι χρήστες ούτε παρέχουν εργαλεία παρακολούθησης.

Παρακάτω όμως δείτε ένα βίντεο του ερευνητή που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή αλλά ούτε και να την αφαιρέσει.

Πηγή: secnews.gr