Πηγή εικόνας: BBC

Ένα Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει ένα στημένο κύκλωμα διακίνησης και πώλησης βρεφών στην Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας τα τελευταία 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα φέρεται η Ισπανική καθολική Εκκλησία να έχει πουλήσει για παράνομη υιοθεσία περίπου 300.000 βρέφη τα τελευταία 50 έτη.

”Πηγή

Τα παιδιά διακινούντο από ένα κύκλωμα γιατρών, νοσοκόμων, ιερέων και μοναχών (γυναικών) το οποίο ξεκίνησε την εποχή του Στρατηγού Franco (δικτάτορα) την δεκαετία του 1950 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1990.

Εκατοντάδες οικογένειες που είχαν μωρά τα οποία τους πήραν από ισπανικά νοσοκομεία, αγωνίζονται τώρα για μία επίσημη κρατική έρευνα ώστε να διαλευκανθεί το σκάνδαλο.

Αρκετές μητέρες αναφέρουν πως οι γιατροί τους έλεγαν ότι το μωρό τους πέθανε στη γέννα ή κατά τη διάρκεια αυτής, Συχνά οι μητέρες ήταν νέες και ανύπαντρες και οι γιατροί τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να δουν το βρέφος ή να του κάνουν κηδεία (ή έστω να δουν την διαδικασία)

Στην πραγματικότητα τα βρέφη πωλούντο σε οικογένειες των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλά και η καλή οικονομική κατάσταση τους καθιστούσε ως καταλληλότερους γονείς

Μέχρι και επίσημα πιστοποιητικά γεννήσεως εκδόθησαν (πλαστά) στους “γονείς” που αγόραζαν τα βρέφη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως υπήρχε και άγνοια καθώς οι γιατροί έλεγαν τους θετούς γονείς πως το βρέφος εγκαταλείφθηκε από την μητέρα του, κρύβοντας την αλήθεια.

Η δημοσιογράφος Katya Adler, η οποία έκανε και την έρευνα αυτή δηλώνει πως: “Η κατάσταση είναι απίστευτα θλιβερή για χιλιάδες ανθρώπους”

‘Υπάρχουν άντρες και γυναίκες σε όλη την Ισπανία που οι ζωές τους αναποδογύρισαν επειδή έμαθαν ότι οι άνθρωποι που τους μεγάλωναν όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι οι πραγματικοί γονείς τους και ότι τους αγόρασαν για κάποιο χρηματικό ποσό. Επίσης, μητέρες οι οποίες τόσα χρόνια ζούσαν με την ιδέα ότι το βρέφος τους ήταν νεκρό -συν την κοινωνική κατακραυγή της εποχής και ότι τις στιγμάτισαν ως υστερικές επειδή ήθελαν να δουν το νεκρό τους βρέφος και δεν μπορούσαν-.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 15% των υιοθεσιών έγιναν μεταξύ του 1960 και 1989.

Ξεκίνησε (1939) ως ένα σύστημα -εκδίκησης;- αρπαγής παιδιών από οικογένειες που αντετίθεντο στον δικτάτορα στρατηγό Franco. Η διαδικασία συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του στρατηγού- δικτάτορα το 1975, καθώς η καθολική εκκλησία συνέχισε την “υπηρεσία” λόγω της ισχυρής επιρροής που είχε στην κοινωνία.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά από δύο άντρες τους Antonio Barroso και Juan Luis Morenoοι οποίοι ανακάλυψαν ότι ως μωρά είχαν κλαπεί από τις οικογένειές τους. Οι δύο άντρες, έκαναν τεστ DNA και ανακάλυψαν ότι οι γονείς που τους μεγάλωσαν όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν οι βιολογικοί.

Περισσότερα στο: BBC