Αιτήσεις για διορθώσεις επί του τέλους ακινήτων σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες στους δήμους έως τις 20 Ιανουαρίου σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου

Οικονομικών. Εφόσον προκύπτει διαφορά από το ποσό που υπολογίστηκε αρχικά, αυτή, θα αφαιρείται από το τέλος του 2012.

Στην κατηγορία του χαμηλού συντελεστή τέλους, δηλαδή μισό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εντάσσονται όσοι παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και πάνω, ενώ προβλέπεται η αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας.

Προϋπόθεση, η τιμή του ακινήτου να είναι κάτω από 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται και στην περίπτωση που διαπιστώνεται η παντελής απουσία οποιουδήποτε εισοδήματος ή άλλου περιουσιακού στοιχείου πλην του ακινήτου.

Τέλος προβλέπεται η δημιουργία τριμελών επιτροπών που θα ελέγχουν αν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, η οποία θα αποτελείται από έναν εφοριακό, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό.

Επίσης αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες ο προθεσμία με την έκδοση της εντολής διακοπής του ρεύματος από τους παρόχους.

Αναγκαίο χαρακτήρισε το μέτρο του έκτακτου φόρου ακινήτων, για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι έγιναν λάθη από τους δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Την κατάργηση του μέτρου ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε από τους πολίτες να μην το πληρώσουν. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας».

«Το χαράτσι είναι και ανισυνταγματικό και έξω από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.

H εγκύκλιος ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr