Σε λίγη ώρα θα δοθεί στην δημοσιότητα η εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις του έκτακτου φόρου ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού

ακόμα και για τους λάθος λογαριασμούς της ΔΕΗκαι η επιστροφή του επιπλέον ποσού θα γίνεται με τους λογαριασμούς του ειδικού τέλους του 2012.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αίτηση ακύρωσης ζητά από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν η σύνδεση του έκτακτου φόρου με την διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι εκβιαστική, παράνομη ή συνταγματική δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος.

Εξήγησε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν φέρει ανταποδοτικά οφέλη για του ιδιοκτήτες ακινήτων και για το λόγο αυτό όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο.

Άδικο χαρακτήρισε το μέτρο, όχι γιατί επιβάλλεται μέσω ΔΕΗ, αλλά επειδή πρόκειται για έναν ακόμη φόρο που υφίστανται οι σωστοί φορολογούμενοι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών, στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή. Παράλληλα, ο κ Χριστοδουλάκης ζήτησε να επανασχεδιαστεί όλο το σύστημα φόρων περιουσίας και εκτίμησε ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας δε δούλεψε ποτέ σωστά.

Πηγή: skai.gr