Επιμέλεια στήλης: 
Γιάννης Ιωαννίδης
Ένα φαγητό που είναι παρεξηγημένο από πολλούς, άλλα αυτοί που ξέρουν να τρώνε το έχουνε πρώτο στις επιλογές τους.. Τα σαλιγκάρια είναι ένα φαγητό που ή θα το λατρεύεις ή δεν θα θέλεις να το δεις ποτέ στην ζωή σου…  

Υλικά:
60 σαλιγκάρια
1 κιλό κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
8 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές πελτέ
2,5 ποτήρια νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
λίγο δενδρολίβανο

Εκτέλεση:

Τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτό μ΄ ένα κλαράκι θυμάρι ή λίγο πρασινάδα, τα ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε το σουρωτό μ’ ένα ταψάκι – εάν δεν τα σκεπάσουμε καλά θα αρχίσουν να περπατούν και θα τα φτάσουν μέχρι την οροφή του σπιτιού.
Τ’ αφήνουμε 2-3 μέρες, μετά τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε κρύο νερό από την βρύση μέχρι να σκεπάζονται και ανάβουμε το μάτι.
Βράζουμε για μισή ώρα και σουρώνουμε. Ξεπλένουμε 4-5 φορές.
Μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε το πάνω – πάνω μέρος από το κέλυφος, αυτό που είναι σαν καπελάκι και ξαναπλένουμε άλλη μια φορά.
Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο ένα κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες και στην συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τα σαλιγκάρια.
Βάζουμε λίγο νεράκι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε τα 2,5 ποτήρια νερού, το αλατοπίπερο, την δάφνη και το δενδρολίβανο . Βράζουμε για 10 λεπτά . Ρίχνουμε τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε κόψει μακρόστενα και συνεχίζουμε το βράσιμο περίπου για μια ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνουν τα κρεμμύδια – υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι.
Συνοδεύουμε το πιάτο με αρκετές οδοντογλυφίδες γιατί θα χρειαστούν στο ψάρεμα του μεζέ!!!!!
Καλή επιτυχία.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα