Ο πολωνός υπουργός εξωτερικών Radek Sikorski «έριξε το γάντι» στη Γερμανία σε μία βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του, καλώντας το Βερολίνο να αποφύγει την διάσπαση της ΕΕ

για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης. Η EurActiv ζήτησε από τον ερευνητή Piotr Kaczyński να αποκρυπτογραφήσει την ομιλία τονίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Η ομιλία του Sikorski υπό τον τίτλο «Η Πολωνία και το μέλλον της ΕΕ», που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο προκάλεσε τριγμούς στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τα βασικά σημεία της ομιλίας, όπως πχ στην πρόταση του πολωνού για μείωση του Κολλεγίου των Επιτρόπων προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό.

Σήμερα η Επιτροπή έχει 27 μέλη και 27 Επιτρόπους. Κάθε χώρα έχει τον εκ περιτροπής Επίτροπό της, ενώ στην παρούσα φάση η Πολωνία έχει την Προεδρία της ΕΕ.

Ο πολωνός υπουργός είπε επίσης ότι οι θέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που τώρα κατέχει ο Herman Van Rompuy, και του Προέδρου της Επιτροπής, που έχει ο José Manuel Barroso, πρέπει να συγχωνευθούν.

Ωστόσο ίσως πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι τάχθηκε κατά μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων ή πολλών, καθώς οι επαφές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού δείχνουν να οδηγούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

«Αντί να οργανώνουμε ξεχωριστές συνόδους κορυφής του ευρώ ή αποκλειστικές συναντήσεις υπουργών οικονομικών, μπορούμε να συνεχίσουμε την πρακτική από άλλα fora της ΕΕ όπου όλοι θα μπορούν να παραβρεθούν, ωστόσο θα ψηφίζουν μόνο τα μέλη της ευρωζώνης», τόνισε ο Sikorski.

Ενιαία έδρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πολωνός πρωθυπουργός πρότεινε την εκλογή «μερικών μελών του Κοινοβουλίου» από μια πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων, μια ιδέα παρόμοια με αυτή του φεντεραλιστή βρετανού Andre Duff. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει την έδρα του σε μία τοποθεσία, συνέχισε.

Ο πολωνός έστειλε ισχυρό μήνυμα προς τη Γερμανία, καλώντας την να δράσει πιο αποφασιστικά και να αναλάβει πιο ηγετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης.

«Εξαιτίας του μεγέθους σας και της ιστορίας σας, έχετε ειδική ευθύνη να προστατέψετε την ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρο», υπογράμμισε.

Ο Piotr Kaczyński, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (CEPS) είπε ότι το κύριο μήνυμα αυτής της ομιλίας ήταν το εξής: «Μην μας ξεχνάτε. Η ΕΕ είναι οι 27, όχι οι 17, και η διεύρυνση δεν ήταν πρόβλημα για την Ευρώπη, ενώ τα νέα μέλη μπορούν να συνεισφέρουν στις λύσεις των προβλημάτων της Ευρώπης».

Πράγματι, ο Sikorski μίλησε εκτενώς για τα οικονομικά οφέλη της διεύρυνσης.

Ερωτηθείς εάν μια τέτοια γενίκευση για τη διεύρυνση είναι παραπλανητική, καθώς οι πρόσφατες ουγγρικές αποτυχίες φαίνεται να έφεραν προβλήματα στην ΕΕ, ο Kaczyński παραδέχτηκε ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει. Ωστόσο επέμεινε ότι Πολωνία και Σλοβακία είναι πολύ φιλοευρωπαϊκές χώρες και ότι έχουν αναπτυχθεί ταχέως τα τελευταία 4 χρόνια, όταν ο μέσος όρος ανάπτυξης της ευρωζώνης ήταν αρνητικός.

Το κύριο μήνυμα προς τη Γερμανία ήταν η υπό όρους στήριξη από την Πολωνία, είπε ο Kaczyński.

Οι όροι είναι: να διατηρηθεί διευρυμένη η στενή συνεργασία, να μην περιοριστεί στην ευρωζώνη ή σε μια μικρότερη ομάδα εντός της ευρωζώνης, να διατηρηθεί στους 27, και η Πολωνία θα στηρίξει. Δεν υπάρχει λόγος να μην περιληφθεί η Πολωνία σε οποιαδήποτε μορφή στενότερης συνεργασίας», είπε ο ερευνητής.

«Ηγέτης ευρωπαϊκών λύσεων»

«Σε φυσιολογικές εποχές θα συμφωνούσα απόλυτα. Ωστόσο αυτή ήταν μια ηγετική ομιλία. Οι πολωνοί έχουν φιλοδοξίες και η ομιλία το έδειχνε αυτό. Δεν είναι μόνο για την μεσολάβηση, δεν είναι μόνο να είσαι ειλικρινής διαμεσολαβητής. Είναι να είσαι ηγέτης ευρωπαϊκών λύσεων».

Αναφορικά με τις πανευρωπαϊκές λίστες, ο Kaczyński είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Sikorski δεν πήγε παραπέρα από τις προτάσεις που οι φεντεραλιστές έχουν ήδη καταθέσει στο Κοινοβούλιο.

«Υπάρχει χώρος να πάει πέρα από αυτό, όχι μόνο κάποιες δεκάδες βουλευτές όπως ήθελε ο Duff, αλλά όλοι. Δεν πρέπει να κατεβαίνουν τα εθνικά κόμματα στις ευρωεκλογές, αλλά τα ευρωπαϊκά κόμματα», τόνισε.

«Υπάρχει χώρος να καταστήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα πραγματικό κοινοβούλιο, μια πραγματική εγγύηση ή εγγυητή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε.

Ωστόσο άσκησε κριτική στον πολωνό πρωθυπουργό επειδή δεν ήταν ακριβής αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, και ότι το Κουτί της Πανδώρας της αλλαγής των συνθηκών δεν πρέπει να ανοιχτεί πριν τον τερματισμό της κρίσης.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, συλλέγεις ιδέες, συνειδητοποιείς ποιες είναι οι ανάγκες μεταρρύθμισης, αλλά δεν προβαίνεις σε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια αυτής. Το κάνεις μετά την κρίση, όταν ο κόσμος θυμάται την κρίση καθώς και τους λόγους που γίνονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ευρωσκεπτικιστής Πρόεδρος της Τσεχίας Václav Klaus, η ιρλανδική συνταγματική απαίτηση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΕ και παρόμοιες δεσμεύσεις από την πολιτική τάξη στην Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία αποτελούν εμπόδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

«Με αυτή τη διάθεση της κοινής γνώμης, θα ήταν εύκολο να διαλύσεις αυτή την αλλαγή των συνθηκών, και αυτό θα δημιουργούσε μια μη απαραίτητη ευρωπαϊκή κρίση», επεσήμανε.

Ιστορικό

Κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Angela Merkel, έχουν υποστηρίξει ότι μια αλλαγή των συνθηκών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων για την αποφυγή κρίσεων χρέους.

Η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ έχουν αποδειχθεί δύσκολες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τελικά επικυρώθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά από πολύ έντονη συζήτηση και δύο δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία.

Το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕαναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν «να υιοθετήσουν μέτρα συγκεκριμένα σε εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα είναι το ευρώ», προκειμένου για παράδειγμα:

«να ενισχυθεί ο συντονισμός και επιτήρηση στη δημοσιονομική πειθαρχία

«να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για αυτούς, διασφαλίζοντας ότι είναι συμβατοί με εκείνους που υιοθετήθηκαν για όλη την ΕΕ και βρίσκονται υπό επιτήρηση».

Πηγή: euractiv.gr