Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά και βρίσκεται από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος στην πρώτη 10άδα, των εταιρειών με τα περισσότερα εγκατεστημένα MW.

Παράλληλα ο ίδιος όμιλος έχει στα σκαριά ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα, που προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χερσαίων πάρκων στη Β. Ελλάδα, σε βουνό του νομού Ημαθίας.

Η συνολική ισχύς του συγκεκριμένου project ξεπερνά τα 500MW και το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χερσαίο πάρκο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία με πολυεθνική παρουσία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους συνεταίρους της σε κοινά έργα, προκειμένου να προετοιμάσει την αποχώρησή της από τη χώρα μας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να μην έχει ακόμη ληφθεί η οριστική απόφαση, ωστόσο προεξοφλούν την πρόθεση της εταιρείας για σταδιακή απεμπλοκή της από την ελληνική αγορά. Κάτι που καθίσταται σαφές και από τις αναφορές που υπάρχουν στις ετήσιες και τριμηνιαίες εκθέσεις της μητρικής εταιρείας που κάνουν ειδική μνεία στην ελληνική κρίση και στις επιπτώσεις της.

Το … «καμπανάκι»

Τον Ιούλιο του 2008, σε ελληνοϊσπανική ημερίδα, υψηλόβαθμο στέλεχος, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας είχε κρούσει το πρώτο … «καμπανάκι». Τότε είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία προγραμματίζει την ανάπτυξη 1.500 έργων ισχύος 450MW, και συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα είχε επισημάνει μια σειρά από προβλήματα που κρατούσαν καθηλωμένες τις επενδύσεις. Τότε λοιπόν είχε σημειώσει:

-Αντιμετωπίζουμε προβλήματα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο.

-Χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη των projects εξαιτίας των νομικών προβλημάτων.

-Υπάρχουν δυσκολίες στην αδειοδότηση, η οποία κρατά για μακρύ χρονικό διάστημα, και το σύστημα είναι συγκεντρωτικό χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Χρειάζεται στις αδειοδοτικές υπηρεσίες περισσότερο σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό.

-Χρειάζεται εκπαίδευση και σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από την τότε πολιτική ηγεσία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είναι περιττό να πούμε ότι έμειναν ανεκπλήρωτες.

Και ήρθε η κρίση…

Τρία χρόνια μετά και στα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει η εταιρεία στην ανάπτυξη των έργων της, προστέθηκε και αυτό της ελληνικής κρίσης, μαζί με το περίφημο country risk. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ανεμογεννήτρια της εταιρείας προστέθηκε στο σύστημα το… 2010, ενώ φέτος δεν έχουν προστεθεί νέα έργα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία που είναι εισηγμένη, στις καταστάσεις του 2010 έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική κρίση σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε σχέση με την πορεία του χρηματιστηρίου: “ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου (στο οποίο είναι εισηγμένη) κατέγραψε απώλειες της τάξης του 22,62% μέχρι τον Ιούνιο και οι αγορές “σύρθηκαν” προς τα κάτω εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές δυσκολίες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας”.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης του 2010 περιλαμβάνεται εκτίμηση της εταιρείας ότι «περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρος της περιοχής, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των υψηλότερων επιτοκίων (ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία)…».

Ηχηρές αποχωρήσεις

Η συγκεκριμένη κυοφορούμενη αποχώρηση, θα είναι η δεύτερη στην αγορά των ΑΠΕ μετά την αποχώρηση της ισπανικής Endesa, που όμως έφυγε από την Ελλάδα εξαιτίας της εξαγοράς της από την Enel. Από την αγορά προμήθειας, αίσθηση είχε προκαλέσει και η αποχώρηση της αυστριακής Verbund από το κοινό σχήμα με την Energa. Και βέβαια στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας είχαμε τις αποχωρήσεις από την αγορά καυσίμων των πολυεθνικών BP και Shell. Τέλος από την αγορά φυσικού αερίου αποχώρησε σχετικά πρόσφατα και η Duke Energy που είχε κληρονομήσει από τη Cinergy τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής.

Τι μπήκε πέρυσι και φέτος…

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΕΤΑΕΝ, το 2010 προστέθηκαν στο σύστημα 168,85 ΜW νέων εγκαταστάσεων από τις εταιρείες Vestas, Gamesa, Enercon και Acciona, ενώ το 2011 προστέθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο 252,85MW από τις εταιρείες Vestas, Nordex, Gamesa και Enercon.

Πηγή: energypress.gr