Οι δυο πύργοι, τα γραφεία της εταιρείας

Η λύση για το μέλλον της ΑΕΚ είναι πολύ πιθανό να έρθει από την Ανατολή! Δεν χρειάζεται όμως το μυαλό σας να πάει πολύ μακριά. Φτάνει να κοιτάξετε προς Τουρκία!

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, πολυεθνική εταιρεία με έδρα στην γειτονική χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει στην Ένωση. Ο Σταύρος Αδαμίδης φέρεται να έχει ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη,

όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας με θέμα την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ.

”Οι

Ποια είναι η εταιρεία;

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από την Τουρκία φέρνουν την Sabanci Holding, να είναι η εταιρεία που σκέφτεται να «μπει» στην ΑΕΚ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Τουρκίας αλλά και έναν όμιλο αναγνωρισμένο παγκοσμίως.

Ενδεικτικού του μεγέθους της είναι τα έσοδα που ανακοίνωσε η Sabanci Holding για το 2009, τα οποία ξεπέρασαν τα δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ!

Κύριος μέτοχος της εταιρείας αυτής είναι η οικογένεια Sabanci (από αυτή έχει πάρει και το όνομά της), η οποία έχει στην κατοχή της περίπου το 61% του συνόλου των μετοχών.

Ίδρυσε την εταιρεία το 1967. Περίπου επτά χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, σε δύο πύργους, οι οποίοι αποτελούν σημείο αναφοράς της πόλης. Πρόεδρος της εταιρείας είναι η Γκιουλέρ Σαμπανσί, από το 2004 όταν και απεβίωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Σακίπ.

Η Sabanci Holding έχει συνεργασία με μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο όπως οι: Aviva, Bridgestone, Carrefour, Citigroup, Dia, Heidelberg Cement, Hilton International, International Paper, Mitsubishi Motor Co., Philip Morris.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία των επικεφαλής της είναι να «εισχωρήσουν» ακόμη πιο δυνατά, καθώς θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη εποχή για επένδυση στη χώρα μας.

Πρόεδρος της εταιρίας που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός και βιομηχανικός όμιλος της Τουρκίας, είναι η Γκιουλέρ Σαμπάντσι, κόρη του ιδρυτή Ιχσάν Σαμπάντσι, η οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο Μπογκατζίσι της Κωνσταντινούπολης και σε ηλικία μόλις 23 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρία «Kocaeli Province», η οποία ανήκει στον όμιλο της οικογένειας.

Η άνοδός της ήταν κατακόρυφη και το 2004 η εφημερίδα «The Wall Street Journal» την συμπεριέλαβε στη λίστα των «30 πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη»… Το 2007, στην ίδια λίστα την συμπεριέλαβε και το Forbes, ενώ το 2009 ήταν στην 5η θέση των «50 κορυφαίων γυναικών του κόσμου», στους Financial Times.

Στην επαγγελματική της πορεία, έχει βραβευτεί πάμπολλες φορές για την επιτυχημένη επιχειρηματικότητά της, ενώ συχνά η εικόνα της φιγουράρει στις σελίδες περιοδικών και εφημερίδων και εξαιτίας της φιλίας που διατηρεί με την Χίλαρι Κλίντον.

Οι αντιδράσεις των οπαδών!

Στο άκουσμα της είδησης οι αντιδράσεις των οπαδών της ΑΕΚ είναι ποικίλες! Αρκετοί δείχνουν αρκετά ενοχλημένοι, στο ενδεχόμενο μια εταιρεία από την Τουρκία να αποκτήσει τα… ηνία μιας ομάδας, της οποίας η ιστορία και οι ρίζες έχουν άμεση σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Ενδεικτικά είναι και τα σχόλια οπαδών που καλούν την διοίκηση να αλλάξει και το όνομα της ομάδας.

Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που δεν δείχνουν να ενοχλούνται από την προοπτική η Sabanci Holdings να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΑΕΚ. Υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η ιστορία ή κάποιο από τα στοιχεία της Ένωσης. «Θα αλλάξει κάτι μόνο εάν εμείς οι οπαδοί ξεχάσουμε τι συμβολίζει η ΑΕΚ», αναφέρουν κάποιοι οπαδοί της…

Πηγή: skai.gr