Μία ιστορική σύνοδος σε μία ακόμα ιστορικότερη συγκυρία για το μέλλον του ευρώ θα διεξαχθεί το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Αμερικής και Ε.Ε. Ομπάμα, Ρομπάϊ και Μπαρόζο, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον,

αναμένεται να παραστούν σε λίγες ώρες στην ετήσια σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον με κεντρικό θέμα την παγκόσμια- και κυρίως την ευρωπαϊκή- οικονομική κρίση.

Αν και όπως εκτιμάται, οι ηγέτες εκατέρωθεν του Ατλαντικού δε θα εξέλθουν της συνόδου με συγκεκριμένες αποφάσεις στα χέρια τους, ωστόσο είναι βέβαιο ότι προτίθενται να δώσουν ένα σαφές στίγμα για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής τόσο για την υπέρβαση της κρίσης, όσο και για την “προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίάς” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι κ.κ. Ρομπάϊ και Μπαρόζο θα επαναλάβουν τη σημασία συνέχισης της στήριξης που μέχρι σήμερα παρέχει η Αμερική στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ενώ από τη μεριά του ο Μπάρακ Ομπάμα θα επισημάνει την επιτακτική ανάγκη για τους Ευρωπαίους ηγέτες “να δράσουν συντονισμένα, ταχύτατα και αποτελεσματικά με λύσεις που θα αποτελέσουν μία ηχηρή απάντηση στις ανησυχίες των αγορών”. Όπως προαναφέρθηκε, από τη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής δεν πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις, αφού αυτές θα ανακοινωθούν στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής το 2012.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Ομπάμα, Ρομπάϊ και Μπαρόζο θα γίνει σε ένα πολύ βαρύ κλίμα με την Αμερική να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις δραματικές διαστάσεις επέκτασης αυτής της κρίσης και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουν το ενδιαφέρον τους αυτές τις ώρες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις αρχές Δεκέμβριου, γεγονός που δεν τους επέτρεψε να παρατείνουν την παραμονή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα περισσότερο από 24 ώρες.

Πηγή: skai.gr