Σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας, φέρεται να ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. Η La Stampa υπογραμμίζει ότι το σχέδιο του ΔΝΤ προβλέπει ότι εάν η κατάσταση της ιταλικής

οικονομίας επιδειννθεί τότε θα παρέμβει με 600 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση του, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους.

Η ιταλική εφημερίδα, κάνει αναφορά σε τόκους της τάξης του 4% με 5%, πολύ χαμηλότερους από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές. Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στην φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.

«Υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των συνεχώς εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών» γράφει η La Stampa.

Στην διάσκεψη των G20 ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε ευχαριστήσει την κυρία Λαγκάρντ για την προσφορά οικονομικής βοήθειας, θεωρώντας ότι η Ιταλία θα μπορούσε να βγει με τις δυνάμεις της, χωρίς έξωθεν στήριξη, από την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, αν τελικά εφαρμοστεί το σχέδιο του ΔΝΤ η La Stampa, θεωρεί ότι θα επικεντρωθεί στην ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν από κοινού πιο δραστικά μέτρα–περιλαμβανομένου ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας–για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Welt am Sonntag.

Επιβεβαιώνει το νέο σύμφωνο σταθερότητας η Β.Πεκρές

Η ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε σήμερα η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές.

Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Βαλερί Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η Βαλερί Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες» πρόσθεσε η υπουργός Προϋπολογισμού.

«Η ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση» υπογράμμισε η Βαλερί Πεκρές.

Πηγή: real.gr