Για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια , μια ολόκληρη γενιά θηλαστικών μπορεί να εξαφανιστεί.

Το ανεξέλεγκτο κυνήγι, η κακιά συνήθεια της ανθρώπινης καταστροφής και η ξηρασία που είναι συνδεδεμένη με τις κλιματικές αλλαγές έχουν όλα συντελέσει στην μείωση του πληθυσμού του Hirola, ένα είδος Αφρικανικής αντιλόπης γνωστή για τα γουρλωτά της μάτια και τα λυροειδή-δακτυλοειδη κέρατα.

Και αν το hirola εξαλείψει – επί του παρόντος είναι λιγότερες από 400 – θα είναι το τελευταίο είδος μιας ολόκληρης γενιάς που ονομάζεται Beatragus.

Το επιστημονικό blog i09 δίνει ένα σημείο αναφοράς για να δώσει προοπτική στην απώλεια ενός ολόκληρου γένους «Αν το γένος Ganis εξαφανιζόταν, αυτό θα σήμαινε την εξαφάνιση των σκύλων του πλανήτη, των λύκων, των κογιότ, των τσακαλιών και μερικών ακόμη ειδών.

Αλλά το National Geographic λέει ότι υπάρχει κάποια ελπίδα. Μια προσπάθεια προστασίας, από Σομαλούς κτηνοτρόφους, το Ishaqbini Hirola Community Conservancy, αναζητά να χτίσει ένα νέο άσυλο για αυτά τα είδη. Από τη στιγμή που τα hirolas δεν βλάπτουν την κτηνοτροφία, οι ντόπιοι υποστηρίζουν την προσπάθεια. Οι κτηνοτρόφοι θα παρακολουθούν για λαθροθηρία και να περιορίσουν τα κοπάδια να βόσκουν μέσα στο άσυλο.

Αλλά οι κτηνοτρόφοι έχουν πολλή δουλειά μπροστά. Προηγούμενες προσπάθειες να εκθρέψουν hirola υπό αιχμαλωσία έχουν αποτύχει. Τα hirola δεν απειλούνται μόνο από τα φυσικούς εχθρούς τους αλλά και από τους ανθρώπινους οικισμούς και τα βοοειδή και τα πρόβατα που ανταγωνίζονται με τα hirola για το νερό.

Και τα hirola θεωρούνται τώρα «υπό απειλητική εξαφάνιση» από το International Union for Conservation of Nature, αφού η μείωσή τους από το 1980 φτάνει το 90%.

Τα hirola είναι ένα από τα πολλά είδη υπό εξαφάνιση. Μια μελέτη ενός περιοδικού για τη φύση εκτιμά ότι εξαφανίζονται είδη σε ρυθμό 100 φορές μεγαλύτερο από ότι στα τελευταία χίλια χρόνια.